Dressuurploeg pakt brons op Paralympische Spelen

Share
  • 16 september 2016 19:42

door: KNHS, 16 september 2016 19:42

Rio de Janeiro | KNHS

De Nederlandse dressuurequipe heeft op de Paralympische Spelen brons veroverd in de Landenwedstrijd. Groot Brittannië won met overmacht goud, Duitsland het zilver. Eerder behaalde Demi Vermeulen individueel zilver en Rixt van der Horst brons.

Voor Nederland is het brons voor het team de vierde medaille in de para-dressuur van deze Spelen. ,,Een super team effort”, aldus de uiterst tevreden bondscoach Joyce Heutink. ,,Hier heeft iedereen jaren hard voor gewerkt en dit resultaat met drie nieuwe paarden in het team is geweldig.”

Paralympische Spelen. Frank Hosmar behaalde al eerder een bronzen medaille en droeg ook bij aan het brons voor het team met Alphaville NOP. foto: FEI | JON STROUT

Frank Hosmar behaalde al eerder een bronzen medaille en droeg ook bij aan het brons voor het team met Alphaville NOP.
FOTO: KNHS | JON STROUD

Tot de laatste ruiters in de individuele proef in Grade 1a, waarin Nederland zelf geen combinaties aan start heeft, bleef het spannend welk land het brons zou veroveren in de Landenwedstrijd in Rio de Janeiro.

De Noorse ruiters behaalden niet de scores die Nederland konden bedreigen en daarmee hield het team van bondscoach Joyce Heuitink de derde plaats vast die ze al na de teamtests op dinsdag had behaald.

Constant doorgebouwd
Heuitink: ,,We hebben hier planmatig naar toe gewerkt en de afgelopen jaren constant doorgebouwd. Ik ben blij dat die plak er dan uitkomt. Ik heb hele mooie, constante proeven gezien van mijn ruiter en amazones. Ze hebben alle vijf, ook Sanne Voets die individueel start, boven de 70 procent gescoord en rijden vrijdag allen de finale. Dat is nog niet eerder gebeurd. In de finale gaan we er weer voor, want er liggen nog meer medailles in het verschiet.”

Het succes in de paardensport komt niet alleen van de ruiters en de paarden. ,,Ik wil graag de grooms, eigenaren van de paarden, de trainers, ouders en alle andere begeleiders bedanken voor hun inzet om dit succes mogelijk te maken”, besluit Heuitink.

Het brons in Rio is de derde Paralympische medaille voor Nederland in de Landenwedstrijd na zilver in 2000 in Sydney en brons in 2004 in Athene. Geen van de leden van het huidige team waren er destijds bij.

Team
Het team dat vrijdagmiddag tijdens de huldiging de bronzen medaille uitgereikt krijgt bestaat uit Nicole den Dulk en Wallace in Grade 1b, Demi Vermeulen met Burberry en Rixt van der Horst met Caraat in Grade II en Frank Hosmar met Alphaville in Grade IV. Laatste drie behaalden in de individuele proef ook al een medaille tijdens deze Paralympische Spelen.

  • Uitslag Paralympische Spelen, para-dressuur Landenwedstrijd
    Goud Groot Brittannië, 453,306
    Zilver Duitsland, 433, 321
    Brons, Nederland 430,353