Jos Lansink wil met Valentina naar de wereldruiterspelen

Share
  • 7 februari 2010 14:55

door: redactie, 7 februari 2010 14:55

ABU DHABI – Jos Lansink heeft de Grote Prijs van Abu Dhabi gewonnen. Hiermee neemt de heersend wereldkampioen 90.000 euro mee naar huis. De nederbelg won de President of the UAE Cup met de vosmerrie Valentina van ’t Heike, waarmee hij ook al de Grote Prijs van Parijs won. Tweede werd de Duitser Lars Nieberg die hiermee 60.000 euro won. Ben Maher uit Enegland volgde op de derde plaats. In de landenwedstrijd werd Nederland derde.

Jos Lansink met Valentina van 't Heike.

De Nederlanders haalden in de Grote Prijs de barrage niet. Piet Raijmakers jr. uit Asten was met een  springfout op de triple bar de beste Nederlander. Hij eindigde met van Schijndel’s Rascin op de dertiende plaats, net buiten het prijzengeld. Gert-Jan Bruggink (Weerselo) en Gerco Schröder (Tubbergen) hadden ieder twee springfouten.

De Ier Billy Thomey, winnaar van de Grote Prijs van Jumping Amsterdam, zette in de barra als eerste een zeer snelle tijd neer van 35.61 seconden, maar versprong zich op de laatste hindernis. Daarna zette de Duitser Larss Nieberg de toon door een tijd van 36.62 neer te zetten. Lansink, die in de barrage al als vierde moest rijden, reed zo snel als mogelijk was voor zijn merrie Valentina van ’t Heike en overtroefde de tijd van Nieberg door 36.43 sec op het scorebord te zetten. De zeven ruiters die nog volgden, konden Lansink niet verbeteren.

Lansink genoot van zijn overwinning en lijkt altijd op het juiste moment te kunnen pieken. ,,Zou het geluk zijn? Nee, ik denk dat ik gewoon een heel goed paard heb in Valentina.” De 12-jarige Belgische gefokte vosmerrie heeft Lansink al vanaf haar zesde jaar in bezit. ,,Eerst voor de helft toen ik nog voor Zangersheide werkte, later helemaal. Ik heb altijd in haar geloofd, alhoewel ze niet altijd de makkelijkste was. Het laatste half jaar heb ik haar super aan het lopen. Ze heeft veel geleerd van de ervaring die ze heeft opgedaan in de landenwedstrijden.”

Lansink denkt dat Valentina ook het paard is waarmee hij zijn wereldtitel gaat verdedigen in Kentucky. Alhoewel hij de schimmel Cumano, waarmee hij de titel in Aken behaalde, na een langdurige peesblessure weer terug in het werk heeft.  ,,Ik heb er een goed gevoel bij. Hoe goed en waar de keuze op valt, moet blijken in het zomerseizoen. In april wil ik hem weer gaan starten,” laat Lansink weten.

Stegen.net | KNHS