Veiliger paardrijden met airbagvest

Share
  • 11 mei 2010 11:20

door: redactie, 11 mei 2010 11:20

CHAAM – We kenden al de bodyprotector, maar voor wie nog meer veiligheid wil is er sinds kort ook het airbagpak voor ruiters. Diverse bedrijven verkopen het pak, dat ook te huur is.

De paardensport kent redelijk veel risico's.

Het nieuwe veiligheidsvest blaast zichzelf in een fractie van een seconde op als iemand van het paard af valt. De eerste airjackets – zoals het pak officieel heet – worden inmiddels verkocht en op maneges verhuurd. Veel professionele ruiters in de crosscountry rijden ook al met het pak. Het idee is komen overwaaien uit de motorsport. „Maar die outfits waren te log en zwaar voor de paardensport. Je moet als ruiter wel bewegelijk blijven”, zegt Eelco Brouwer van Point Two Benelux, het bedrijf dat de pakken importeert en verkoopt.

Het airbagkostuum voor paardenliefhebbers is stukken lichter (900 gram) en opent zichzelf binnen 0,2 seconde als de ruiter van het paard valt. Het pak zit met een koord vast aan het zadel. Daardoor worden de airbags opgeblazen nog voordat de ruiter de grond raakt. Het beschermt de nek, de borst en de rug. Voor het hoofd moet een rijder nog steeds een cap dragen.

Volgens Brouwer zijn er al levens mee gered. Enkele weken geleden kwam een bekende Engelse ruiter onder zijn paard terecht. Dat dier weegt honderden kilo’s. Zonder de airjacket had hij het niet overleefd. Brouwer zegt gesteund te worden door de KNHS. Enkele maneges verhuren het pak al. Veel mensen zijn enthousiast over het pak. Het airbagpak is wel duur: ongeveer 500 euro.

Stegen.net