Daphe Vergouwen scoort op Hippiade voor pony’s

Share
  • 12 september 2010 19:22

door: redactie, 12 september 2010 19:22

KOOTWIJK – Onder een stralende zon werd op de terreinen van Gert en Wytske van den Hoorn in Kootwijk de Hippiade Pony’s deel 2 verreden. Toen de Hippiade Pony’s eind augustus in het water viel, zagen veel kinderen hun droom ‘rijden op de KNHS-kampioenschap’ vervliegen. De KNHS vond echter een oplossing. Het leverde in Kootwijk heel veel blije gezichten en mooie sport op.

Veel blije gezichten, winnaars en natuurlijk ook verliezers. De grootste winnaar was Daphne Vergouwen. De 16-jarige amazone uit Oud-Gastel won twee dressuurtitels. In de klasse M2 voor D- en E-pony’s versloeg ze met de zesjarige Denver (v. De Vito II) Eline van Erp en Justin (v. Orchard d’Avranches). Het was een ‘fotofinish’, want beide amazones behaalden dezelfde score. Dan bepalen de ‘kleine’ letters in het klassement wie de winnaar wordt.

In de M1-DE kwam het er niet op aan. Met Sandokan’s Pardo (v. Orchard Boginov) bleef Daphne Kimberley Mank en Molenwiel’s Staysie (v. Leuns Veld’s Lord) ruim twee procent voor. ,,Ik had het echt niet verwacht”, reageerde Daphne met haar twee gouden medailles om de hals. ,,Mijn proef met Pardo ging heel lekker. Na afloop dacht ik wel dat ik in de prijzen kon vallen. Met Denver heb ik vervolgens ontspannen gereden. En de proef ging perfect.”

Met Sandokan’s Pardo en Denver nam Daphne dit jaar deel aan het KNHS Divoza Kampioenschap voor jonge dressuurpony’s. Beide pony’s bereikten de finale, waarin Pardo tweede werd en Denver zestiende. Die competitie begint steeds meer zijn voorspellende waarde te bevestigen. Getuige de gouden teammedaille op het EK van oud-winnaars Rembrandt en Majos Cannon.

Familie

Dit jaar werd de vijfjarige, Duits gefokte FS Dr. Watson (FS Don’t Worry) derde in zijn categorie bij de Jonge Dressuurpony’s. De charmante bruine hengst won onder Febe van Zwambagt uit Bergharen op de Hippiade de titel in de klasse L2-DE. Febe en Dr. Watson zetten de hoogste score van de dag neer: 72,78%. Maar liefst zes combinaties scoorden in de L2-DE boven de 65%. Febe’s broer Bor deed weinig voor zijn zus onder. Met de ervaren Fabel Z (v. Meonbury Peter Rabbit) scoorde hij 71,89%, goed voor de M1/M2-C-titel.

Anouk Mulder werd met Murdock kampioen L-springen cat AB. ©Kina van Dam

Er waren meer succesvolle families: Eveline Bos (Weert) werd met Demi Beau (v. Hoppenhof’s Jumbo) kampioen in de klasse L2-C. Zus Rosalie won met Starlight brons in de M1/M2-C. Tijdens de indoorkampioenschappen waren die rollen nog omgedraaid. ‘Ik ga nu over naar de M1 en mijn zus gaat naar de M2. Het is jammer dat die altijd bij elkaar worden gevoegd, dan moeten we tegen elkaar rijden’, aldus de elfjarige Eveline.

Ook de familie Van Kollenburg (Spoordonk) kon groot feest vieren. De negenjarige Kees is met zijn aansprekende schimmeltje Tommy de nieuwe kampioen in de klasse L2-AB. Zus Jolien won brons in de klasse M1-DE. Haar zesjarige Collin werd overigens gedeeld zevende tijdens het KNHS Divoza Kampioenschappen voor Jonge Dressuurpony’s.
In de klasse M1/M2-B ging Romy van Zuthem (Wachtum) op herhaling. Met de gouden Zomerdijk’s Willie Wortel (v. Rowfant Saul) won ze afgelopen indoorseizoen al de titel en in Kootwijk was ze met ruim 70% veruit de beste in een sterke rubriek. Tot haar spijt kan de veertienjarige Romy niet overstappen naar de klasse Z1, want voor B-pony’s – over het algemeen gereden door heel jonge kinderen – is M2 het hoogst haalbare.

Springen

De deelnemers aan het springen kregen pittige parcoursen voorgeschoteld. In de klasse M-C bereikten slechts twee combinaties de barrage. Met vier strafpunten in die finale bood Gerlinda Berger haar tegenstandster Bobi Senn van Basel alle kansen, maar de Limburgse ging met Storm twee keer in de fout. De jonge amazone uit Ermelo was dolblij dat ze in Kootwijk mocht rijden. ,,Geen thuiswedstrijd, maar we dachten dat de Hippiade helemaal niet door zou gaan, omdat ze geen datum konden vinden.” Ze won met haar vosmerrie  Sterloin (v. Prins Alwin) al eens een NRPS-titel. ,,Maar dit is nog mooier.”

Ook Veronique Morsink uit De Lutte genoot van de wedstrijd. ,,Vorige week heb ik Z gereden in Ermelo, maar daar waren weinig toeschouwers. Vandaag is er veel meer sfeer.” De 12-jarige amazone won de M-DE-titel met Anouk (v. Den Bramel’s Baye). In de barrage bleef ze haar tien overgebleven concurrenten met gemak voor.

In de klasse L-AB zegevierde Anouk Mulder na een zeer spannende strijd. Met Murdock was de 10-jarige amazone uit Langezwaag slechts tweehonderdste van een seconde sneller dan Sanne Broekman en Djumbo. Het brons ging naar Reggy van de Westelaken, Elise van der Mheen finishte net naast het podium, maar in de klasse L-C kreeg de tienjarige amazone uit Hoevelaken haar revanche. Ze behaalde de titel met de ervaren Mister en treedt daarmee in de voetsporen van broer Rowen.

De L-DE-titel werd een verrassende prooi voor Sanne de Heij uit Guttecoven. Meestal hebben de E-pony’s het moeilijk tegen de meer wendbare D-pony’s, maar de 15-jarige  amazone maakte met de paardgefokte Bloesem (v. Landino) uitstekend gebruik van de lange lijnen van het barrageparcours.

Ook de kampioenschappen voor vier- en zestallen werden in Kootwijk verreden. De Drentse PC Exloo won de titel bij de viertallen in de klasse M/Z-CDE en de Texelse Ponyclub De Kleppertjes formeerde het beste CDE-viertal in de klasse L, verder was Zuid-Nederland oppermachtig. PC Saxe Gotha uit Sint Anthonis won een titel en pakte twee keer zilver. PPH ’t Wit Paardje uit Haghorst bracht maar liefst drie zestallen (!) aan start. Ze wonnen in de klasse M/Z-CDE en pakten daar tevens brons, net als in de klasse L-CDE. Ook PC de Heerjansruitertjes uit Oud-Gastel en PC Rijdt met Beleid uit Meerlo gaan de boeken in als Hippiadekampioen 2010.

Stegen.net | KNHS