KNHS huldigt 25 kampioenen op geslaagde Hippiade pony’s

Share
  • 31 augustus 2014 12:15

door: redactie, 31 augustus 2014 12:15

ERMELO | STEGEN.NET | KNHS
Op het hoofdterrein van het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo zijn 25 kampioenen gehuldigd van de Hippiade voor pony’s. Rowen van de Mheen won het ZZ-springen cat. D/E, terwijl Lisanne Zoutendijk haar titel prolongeerde bij de Z2-dressuur. Marten Luiten en Michelle Berends zorgden voor noordelijk succes.

Het zestal van de RV Exloo werd kampioen op de Hippiade

Het zestal van de RV Exloo werd kampioen op de Hippiade

Ondanks de flinke regenbuien die verdeeld over de dag voorbij kwamen was er ook veel ruimte voor de zon en dat zorgde voor een schitterende dag met veel blije gezichten, vrolijke kampioenen en vooral mooie sport. Alle ponyruiters zetten hun beste beentje voor en streden voor wat ze waard waren voor de felbegeerde KNHS-titels.

Dressuur

Lisanne Zoutendijk en haar toppony Champ of Class verdedigden met succes hun Hippiade-titel in de hoogste dressuurklasse, de Z2, categorie D/E. Daarmee sloot Zoutendijk haar loopbaan met Champ of Class heel mooi af. Met de pony Camsterhoven’s Leonardo pakte Romy Schaftenaar in Ermelo de Hippiade-titel in de klasse Z1/Z2 cat. C. Voor de amazone die net vorige week haar twaalfde verjaardag vierde was het dus weer feest.

Voor de Groningse ruiter Marten Luiten was het een zeer succesvolle Hippiade. Nadat zijn pony Moviestar bij de KNHS Indoorkampioenschappen begin dit jaar zich een dag voor het kampioenschap had verstapt, reden ze nu samen een mooie score van 71,44%, wat goed was voor de winst.

Marten Luiten: ,,Mijn proef ging heel fijn, hij stond er heel scherp aan. Het ging eigenlijk precies zoals ik in gedachten had”, vertelt de gelukkige kampioen. ,,Thuis is hij altijd al heel braaf, maar in de proef doet hij er net een schepje bovenop.”

De 2-Gymnasium leerling mag de 6-jarige pony die in eigendom is van van Hilde Drent al geruime tijd rijden en is daar erg gelukkig mee. ,,Super leuk dat ik deze kans krijg. Normaal les ik met Goldwin’s Hoeve Moviestar bij Liesbesth Slootweg maar de laatste maanden voor het kampioenschap heb ik nog extra lessen gevolgd bij Christa Larmoyeur. Mijn moeder helpt me thuis ook vaak. Soms heb ik veel huiswerk en dan helpt zij me door de pony’s te longeren. Zo kan ik paardrijden en school toch goed combineren.”

Met zijn andere pony Comanche werd de jonge dressuurruiter in de klasse L2 cat. C  reservekampioen. ,,Deze dag is voor mij super geslaagd en ik ben trots op allebei mijn pony’s.”

De klasse M1/M2 categorie C werd een prooi voor Michelle Berends met haar pony Allstar. De Drentse amazone behaalde een nette score van 67,89% en mocht daarmee de gouden medaille in ontvangst nemen.

Hoewel de jonge amazone geen vlekkeloze proef reed was ze toch tevreden: ,,Ik vond het zeker goed gaan, maar ik had wel twee grove fouten in de galop en bij het halthouden. Toch ben ik tijdens de proef positief gebleven en heb ik op andere onderdelen punten bij elkaar gesprokkeld. De sterkste punten van mijn pony zijn de zijgangen, zijn middendraf en het verzamelen. Hij heeft een heel lief karakter. Het is nog een hengst maar zo gedraagt hij zich niet, hij is namelijk heel erg braaf in de omgang.”

Springen

Bij het springen ging de overwinning in de hoogste klasse ZZ categorie D/E naar Rowen van de Mheen met zijn pony Ensilla. Deze winst van Rowen was geen toevalstreffer. Hij werd in deze klasse al een keer eerder kampioen en twee keer reservekampioen. Zeven combinaties wisten tot de barrage door te dringen. Een daarvan was Laurie Touw met Berkzicht Rob. Zij zette in die barrage een razendsnelle tijd neer en bleef daarbij foutloos.

Rowen van de Mheen werd met Ensilla ZZ-kampioen pony's op de Hippiade.

Rowen van de Mheen werd met Ensilla ZZ-kampioen pony’s op de Hippiade.
KNHS.NL

Rowen van de Mheen was vastbesloten om nul te blijven, maar ook om eerder te finishen met zijn Ensilla. ,,Ik wist dat ik heel snel moest zijn om de tijd van Laurie te verbeteren. Van hindernis 6 naar 8b, heb ik dan ook heel kort gedraaid. Die tijdswinst die dat opleverde was precies goed voor de overwinning. Ensilla is twaalf jaar en heeft al veel ervaring, maar het is geen makkelijke pony. Ze is namelijk verrschrikkelijk heet. Bij haar moet ik altijd super rustig blijven, want anders kan ik er niets meer mee. Dat vond ik in het begin zelf best moeilijk, maar de laatste tijd gaat het steeds beter. Wout Jan van de Schans is nu mijn coach en hij helpt me daar heel goed mee. Met Ensilla heb ik onlangs ook meegedaan aan het EK, daar werden we achtste.

In de klasse Z/DE springen bleven na twee manches slechts drie combinaties foutloos. Zij reden in de barrage voor wat ze waard waren met Hessel Hoekstra en Easter Confetti BB als koelbloedige winnaar.