WEG: Edward Gal en Totilas wereldkampioen in Special

Share
  • 30 september 2010 08:00

door: redactie, 30 september 2010 08:00

LEXINGTON | STEGEN.NET
Voor Edward Gal was zijn eerste wereldtitel, woensdag behaald op de Grand Prix Special van de Wereldruiterspelen in Lexington, een emotionele gebeurtenis. ,,Het regende wel even tranen”, zei hij in een eerste reactie.

Edward Gal en Totilas genieten van de ereronde. ©FEI/Dirk Caremans

,,Ik geloof dat ik tegen het einde van de proef voor een onderdeel van alle juryleden een tien kreeg. Wat wil je nog meer? Ik heb toen wel gehuild. Dit is heel mooi. Wereldkampioen. Ik kan het nog nauwelijks geloven.”

Gal zei van het begin vol vertrouwen te zijn geweest. ,,Totilas voelde meteen goed aan. Minder gespannen ook dan eerder in de landenwedstrijd. Daarom durfde ik het aan risico’s te nemen. Ik ben echt superblij met dit resultaat.” Maar liefst 45 maal een tien prijkte op het juryprotocol en deze score had nog hoger kunnen zijn als de staponderdelen net iets geprononceerder uitgevoerd waren geweest. In piaffe en passage, in de uitgestrekte galop en in de pirouettes regende het negens en tienen. Gal en Moorlands Totilas dansten een pas de deux in perfectie. Tijdens deze Special maakte Totilas zijn faam als ‘Living Legend’ wederom helemaal waar.

Hans Peter Minderhoud begon met Exquis Nadine aan een hele sterke rit, tot en met de verzamelde galop. Daarin wist Minderhoud de controle niet te behouden, waardoor deze geheel mislukte. De harmonie leek vanaf dat moment zoek tussen ruiter en paard en dat kwam op de laatste middellijn helemaal tot uiting. Ineens spatte Nadine onder de ruiter vandaan, alsof er een onzichtbare slang kronkelde op het snijpunt van de diagonalen. Spectaculair voor het publiek, maar een raadsel voor de ruiter. ,,Ik voelde deze explosie dan ook in het geheel niet aankomen”, vertelde Hans Peter na afloop van zijn  rit.

Toch was Minderhoud niet teleurgesteld over zijn toch tegenvallende prestatie. ,,Ik had mij er op voorhand al bij neergelegd dat ik geen Kür zou mogen rijden, omdat slechts de drie besten van een land daarin van start mogen gaan. Als met Adelinde in de Grand Prix alles normaal was gegaan had ik in de Kür ook niet mogen rijden. Voor mij is dit WK geslaagd dankzij de gouden medaille die we als team hebben weten te winnen.”

Imke Schellekens-Bartels reed met Hunter Douglas Sunrise een hele gedegen rit. Misschien zonder echte hoogtepunten, maar wel geheel zonder fouten. Alles klopte vanaf de eerste pas die ze, in de ook nu weer met te weinig publiek op de tribunes omzoomde dressuurring, zette. Ieder pas in de piaffe en in de passage klopte. Iedere galopsprong was raak. Ieder pas in stap was regelmatig en steeds beef de harmonie volledig bewaard. Imke eindigde dan ook op de vijfde plek en zij was daar onwijs gelukkig mee. ,,Twee plaatsen hoger dan op het EK vorig jaar, en we groeien nog steeds”, vatte Schellekens haar rit samen.

1. Edward Gal (Harskamp) – Moorlands Totilas (Gribaldi x Glendale) – 85.708%
2. Laura Bechtolsheimer (Eng) – Mistral Hojris – 81.708%
3. Steffen Peters (USA) – Ravel (Contango x Democraat) – 78.542%
5. Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) – Hunter Douglas Sunrise – 74.792%
22. Hans Peter Minderhoud (Harskamp) – Exquis Nadine (TCN Partout x Roemer) – 68.333%

Stegen.net | KNHS