Michael Whitaker wint op gladde bodem in Londen

  • 19 december 2010 21:16
door: redactie, 19 december 2010 21:16

LONDEN – Michael Whitaker heeft zondag voor eigen publiek de wereldbeker gewonnen in Olympia in Londen. De routinier won met GIG Amai. Drie Nederlanders haalden de barrage, waarbij Albert Zoer met Sam de op één na snelste tijd neerzette, maar twee springfouten hielden de Drentse ruiter op de 13e plek.

Michael Whitaker pakte met GIG Amai de overwinning. ©FEI/Kit Houghton

Marc Houtzager uit Rouveen werd 14e met HBC Tamino. De allersnelste van alle 16 barrage ruiters was de Zweed Rolf-Göran Bengtsson met Ninja la Silla. Zijn tijd van 34.42 sec. was ruim één seconde sneller dan die van de Britse winnaar Michael Whitaker, die met GIG Amai de chronometers stil liet staan na 35.72 sec. Bengtsson liep echter tegen een springfout aan en werd negende. De Ier Billy Twomey, die met Tinka’s Serenade van start ging, eindigde als tweede met 0.02 sec. achterstand op Whitaker. Europees kampioen Kevin Staut uit Frankrijk eindigde met Le Prestige St. Lois de Hus als derde met 0.01 sec. voorsprong op John Whitaker met Casino.

Er had voor Marc Houtzager veel meer ingezeten. ,,De bodem in Olympia is glad en dat nekte ons. We waren heel goed op weg en lagen feitelijk in winnende positie, toen HBC Tamino ineens weggleed in de afzet voor een steilsprong. Daardoor maakten we daar een fout en omdat toen het vertrouwen weg was kregen we ook nog een springfout op de allerlaatste”, aldus Houtzager.

Beste Nederlander werd Eric van der Vleuten uit Mierlo met VDL Groep Utascha SFN, die ook in de barrage foutloos bleef en zesde werd. Ook Van der Vleuten toonde zich ontevreden over de bodem.

In eerdere wedstrijden was Marc Houtzager met alle drie paarden die hij naar Londen had meegenomen succesvol. In de Santa Stakes met hindernissen tot een hoogte van 1.60 m., die werd gewonnen door de Ier Cian O’Connor met Splendor, eindigde Houtzager als vijfde. In The Christmas Masters drong Houtzager met Uppity door tot de vierde barrage en werd tweede, achter de Britse Laura Renwick met Oz de Breve. Ook in de Olympia Christmas Crackers, waarin de hindernissen tot een hoogte van 1.55 m. waren opgetrokken, eindigde Houtzager met HBC Tamino als tweede, achter de Brit Guy Williams met Torinto van de Middlestede.

Stegen.net | KNHS