Martijn Veenstra domineert in Groningen

Share
  • 20 februari 2011 16:48

door: redactie, 20 februari 2011 16:48

APPINGEDAM – De Groningse titel bij het ZZ-springen voor paarden kwam zaterdagavond in handen van Martijn Veenstra. De ruiter uit Marum versloeg in de barrage met zijn Luimstra’s Wonderboy zijn enige overgebleven concurrent Claudia van Dijk. Ook in de Z zegevierde Martijn Veenstra.

Martijn Veenstra. ©Roelke Nienhuis

In de eerste omloop kwamen zeven combinaties aan de start. Alleen Veenstra bleef met Wonderboy foutloos, terwijl Claudia en Yvonne van Dijk beiden Ă©Ă©n springfout lieten noteren. Voor Yvonne van Dijk en Urlando kwamen er in de tweede omloop nog vier strafpunten bij, maar Claudia reed met Van Dijks Roofs Wednesday nu wel nul. En omdat Veenstra ook een foutje maakte kwam het tot een barrage. Daarin bleek Martijn Veenstra beduidend sneller.

Lastige klus

Toch was het voor Veenstra een lastige klus, want Claudia van Dijk en Van Dijk Roofs Wednesday staan bekend als een super snelle combinatie. ,,Ik had niet verwacht dat ik sneller zou rijden dan Claudia, zij kan snel en met durf barrage rijden. Gelukkig kon ik na haar starten en wist ik welke tijd we moesten verbeteren. Het is me gelukt de tijd ruim te verbeteren en ik vind het fijn dat ik deze keer met Wonderboy kampioen ben. Ik heb dat paard zelf opgeleid en in vier jaar van de B naar het ZZ gereden. Ik word getraind en gecoacht door Ronnie Dalenoord. Het voordeel van Ronnie is dat hij bij ons op het bedrijf komt. Dat scheelt veel tijd. Het mooie is ook dat Ronnie bijna altijd aanwezig is op de wedstrijden, samen verkennen we het parcours en hij kijkt mee tijdens de rit. Dat is voor mij belangrijk, iemand die je controleert en verbetert.”

Martijn Veenstra werkt sinds vier jaar als stalruiter bij paardenfok en handelstal Luimstra uit Surhuisterveen in Friesland. ,,Ik werk met veel plezier bij Joop, de zelfgefokte paarden blijven vaak tot het ZZ. Zo kan ik de paarden opleiden van de B naar het ZZ.” De overstap naar het internationaal heeft Martijn gemaakt in 2009 en 2010, zijn ambitie is naast het opleiden van jonge paarden, ook ervaring op te doen op internationale wedstrijden.

De 17-jarige Claudia van Dijk is tevreden met het reservekampioenschap. Van Dijk Wednesday rijdt ze nu 4,5 jaar en is echt haar maatje. De nakomeling van Gentleman is haar lievelingspaard, de ruin wil altijd voor haar werken en ze heeft er een sociale band mee. De leerlinge MBO helpende, zorg en welzijn is heel stellig, haar doel is verpleegkundige worden en de paardensport blijft haar hobby.

Toch is Claudia een gedreven amazone, die veel tijd besteedt aan haar hobby. ,,Ik rijd zes wedstrijdpaarden in de klassen L tot en met ZZ. Dressuur is niet echt mijn hobby, maar ik oefen thuis wel dressuurmatig. Het eerste parcours was een mooi parcours, helaas had ik een springfout, boven de oxer spoorde ik teveel aan en bij de landing ging het mis. Wednesday is een heel snel paard, ik weet dat hij niet zo snel zal stoppen, dus moedig ik hem vaak aan. Een van mijn andere paarden Twin Twin heb ik de afgelopen zomer gekocht bij Jur Vrieling, waar ik veertien weken heb gewerkt. Daar heb ik veel geleerd, ik merk dat ik in de ring meer controle heb. Als Jur tijd heeft dan helpt hij mij op de wedstrijden.”

Eerder op de dag veroverde Martijn Veenstra ook al de Z-titel, nu in het zadel van Vivaldi (v. Elmshorn). Een barrage was dit keer niet nodig, want Veenstra reed als enige dubbel nul. Claus Beishuizen pakte met Robini de tweede plaats. Hij had ook een prima dag, want Claus Beishuizen nam de titel in de klasse M voor zijn rekening met VDL Ahosveros (v. Silverstone).

Pony’s

Het kampioenschap in de hoogste klasse van de pony’s ging naar Tessa Hoeksema en Eastwood’s Oscar. De 16-jarige amazone uit Tolbert bleek in de barrage net iets sneller dan Amanda Slagter en Playboy.
,,Ik rijd twee pony’s, die nu te koop staan, zodra ze verkocht zijn ga ik definitief over naar de paarden. Ik heb een heel fijn paard, die ik start in de M. In Zuidbroek heb ik een basisparcours en de kleine finale gewonnen met Twilight H. Dit is de negende keer dat ik kampioen ben geworden. Naast het springen start ik af en toe in de dressuur, dressuurles heb ik van Irene Mellema en Rianty Zwart begeleidt me al jaren bij het springen. Net als Amanda ben ik geselecteerd voor het HTC en daar heb ik les van Arjen Vos.”

In de klasse Z cat C is de enige combinatie verdiend kampioen geworden: de 12-jarige Amber Meijer heeft samen met Snow Lips geen fouten gemaakt in de een na hoogste klasse. Ook in de klasse Z cat DE is Amber de allerbeste, hier is ze gestart met de new Forester Orchid’s Latoya. De amazone uit Muntendam houdt van sporten en onder sport verstaat Amber dan vooral de springsport. ,,Elke dag rijd ik pony, van Ronnie Dalenoord heb ik springles en mijn vader helpt mij thuis veel met springen. Ik rijd thuis ook dressuur. Springen is veel leuker, mijn voorbeelden zijn Suzanne Tepper en Jur Vrieling.”

Stegen.net | KNHS