Michelle de Jonge KNHS-kampioen pony’s

Michelle de Jonge KNHS-kampioen pony’s

27 februari 2011 19:52 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

Petra Baas

WANROIJ – De KNHS indoorkampioenschappen 2011 werd in Wanroij afgetrapt door de dressuuramazones en -ruiters met hun pony’s. De strijd in de hoogste klasse, Z2 voor D- en E-pony’s, lag helemaal open. A-kaderlid Michelle de Jonge uit Groningen greep de macht met Hagelkruis Valentijn. Opvallend was de aanwezigheid van de jongens: in aantal en kwaliteit. De broers Koen en Daan van de Sande uit Liempde en Gyvano Schouws bleven ieder in hun rubriek de amazones voor.

Michelle de Jonge met Hagelkruis Valentijn. ©Roelke Nienhuis

De strijd om de medailles in de Z2 was spannend. Michelle de Jonge scoorde met haar negenjarige NWR-ruin Hagelkruis Valentijn (v. Leun’s Veld Lord) 68,42% en dat was net genoeg om Jelle Peeters met Nandor (v. Orchard d’Avranches) en Febe van Zwambagt met Prince Z (v. Make My Day) voor te blijven. Jelle en Febe zijn beide dertien, twee aanstormende talenten. Jelle, een kleindochter van het bekende jurylid Jan Peeters, rijdt Nandor pas enkele maanden. ,,Dit had ik echt niet verwacht. Gezien de resultaten van de Imperial Riding Cup dacht ik dat ik zevende of zo zou worden.” Febe werd vorig jaar nog Z1/C-indoorkampioene, dat was voor de zwarte Forester uit de maat groeide. Maar ook bij de D-pony’s staat de charmante zwarte zijn mannetje.

De Groningse Michelle de Jonge gaat in het tussenklassement van de Imperial Riding Cup na drie wedstrijden aan de leiding. Toch had ze niet verwacht in Wanroij de titel te pakken. ,,Als ik zijn aandacht erbij kan houden, loopt Valentijn super. Ik had een goed gevoel na mijn proef, al reed ik in draf iets te hard.” De vijftienjarige amazone, die traint bij Christa en Sjak Laarakkers, droomt van het EK. ,,Dit is mijn laatste kans, aan het eind van het jaar word ik zestien.”

Jongens

De Z2/DE-winnares noemde trainster Christa Laarakkers en ‘natuurlijk’ Edward Gal als haar grote voorbeelden. Gal werd opvallend vaak genoemd door de jonge kampioenen als idool. Het aantal ruiters lijkt weer een beetje te stijgen in de pony-dressuursport. Maarliefst drie jongens pakten een titel. Gyvano Schouws (13) won in de klasse L2/DE met zijn opvallende Bugatti (v. Mikel). Bij de kleinste pony’s heersten de broers Daan (11) en Koen (9) van de Sande. Koen won de L2/AB-titel met zijn kleine, lichtvoetige Paddington. En toen kon Daan niet achterblijven. Met Roosje (v. Penwisg Daig Du) zette hij in de klasse M1-M2/B de hoogste score neer. Zweert Koen bij boterhammen met appelstroop als perfecte voorbereiding voor de kampioenschappen, Daan gaat voor boterhammen met vlokken.

Persoonlijk record

De meest opmerkelijke prestatie tijdens de titelstrijd werd neergezet door Eveline Bos (11) en haar zwarte merrie Demi-Beau (v. Hoppenhof’s Jumbo). Het duo scoorde liefst 76,5% en daarmee overdreven de juryleden niets. ,,70% scoren we wel vaak, maar dit is echt hoogste dat ik ooit heb gehaald. Ik was een klein beetje zenuwachtig, maar de proef ging heel fijn”, vertelde de blije winnares, die al diverse KNHS-titels behaalde.

Ook Daphne Vergouwen (16) kent het kampioensgevoel. Met de zevenjarige Sandokan’s Pardo (v. Orchard Boginov) bleef ze nu de concurrentie in de M2/DE bijna vijf procent voor. De naam van Demy Kurstjens verschijnt eveneens regelmatig in de uitslagen. De pas dertienjarige amazone verdiende de titel in de Z1/DE dubbel en dwars. Met haar zevenjarige Ciske van de Beekerheide (v. Composer van de Beekerheide) liet ze een keurige, ontspannen proef zien.

De kleine Z1-Z2-rubriek voor C-pony’s werd een makkelijke prooi voor Vera Egelmeers. De veertienjarige Brabantse amazone had Mentor (v. Wheemhoeve’s Robbin) uitstekend in vorm. De veelzijdige amazone behaalde een nieuwe titel voor haar lange erelijst. In tegenstelling tot de meeste deelnemers hoefde Vera niet ver te reizen naar Wanroij. Dat gold ook voor Jolijn Cuppens. De elfjarige Udense amazone had dan ook veel fans meegenomen. Ze won met King (v. Woldberg’s Bart) in de klasse L2/C. De M1/DE-titel blijft ook in het zuiden des lands: de Limburgse kampioene Milou Custers (15) was wederom de beste met haar vosmerrie Yvanca (v. Dutchman).

Stegen.net | KNHS