Dana van Lierop KNHS-ponykampioen

Dana van Lierop KNHS-ponykampioen

1 maart 2009 14:51 Uit

Door redactie
 
Deel dit bericht
Leestijd: 3 minuten
go Petra Baas

WANROIJ – ,,Dit is heel anders dan de M winnen”, stamelde Dana van Lierop. De dertienjarige amazone uit Lierop won tijdens de KNHS Indoorkampioenschappen dressuur voor pony’s de titel in de hoogste klasse, Z2-DE. Met Equestricons Lord Champion liet Van Lierop drie A-kaderleden achter zich, waaronder titelverdedigster Maria van den Dungen. Ook onder de kampioenen en de prijswinnaars in de andere klassen bevonden zich veel ‘oude’ bekenden. In de klassen L en M waren de Drentse amazones Floor van Manen, Julia van Schaijk en Michelle Berends goed voor een titel.

Michelle Berends werd kampioen in de M1/M2 cat AB. ©Roos Meertens

Michelle Berends werd kampioen in de M1/M2 cat AB. ©Roos Meertens

De Z2-DE-rubriek leverde een spannende strijd op. Dana van Lierop was de terechte kampioene met haar achtjarige, Duits gefokte Equestricons Lord Champion (v. Le Champion). ,,Dana wint door haar gelijkmatigheid. Ze reed een mooie, constante proef, waarbij haar pony voortdurend mooi van de hand en op lengte bleef”, aldus de juryleden.

Van Lierop glunderde met de gouden medaille om haar hals. Precies een jaar eerder won ze de titel in de M1-DE met Wengelo’s Ricardo. ,,Maar dit is heel anders dan de M winnen. Wow, dit is leuk. Lord ging lekker. Er zaten hele mooie delen in. Maar ik kan het bijna niet geloven. Ik moest toch tegen het team rijden.”

Daarmee refereert de amazone aan de EK-amazones Maria van den Dungen, Antoinette te Riele en Anne Meulendijks. Zij kwamen op de plaatsen twee tot en met vier. Van Lierop, die wordt getraind door haar moeder Nicolette en – proefgericht – door Karin Retera, hoopt dit jaar zelf aan het Europese Kampioenschappen mee te kunnen doen. ,,Dat is mijn doel. Ik denk er wel eens aan.” De tweede stap op die weg is gezet. De eerste was de overwinning in de Imperial Riding Cup in Emmeloord enkele weken geleden.


Scheepsrecht

Vorig jaar werd Bart Lips met Spartacus (v. Brummerhoeve’s Boss) tweede in de klasse M2-DE, op de Hippiade volgde brons in het Z1-DE. Drie maal is scheepsrecht. Nu was de Z1-DE-titel voor de veertienjarige ruiter uit Biest-Houtakker, die door velen als favoriet werd gezien. De Brabantse kampioen kreeg overigens stevige tegenstand van de Overijsselse Ashley Langevoort met Igor (v. Young Winsome’s Adrian). ,,Ik had het niet verwacht, ik vond mezelf geen favoriet”, aldus Lips. ,,We zijn bewust nog een seizoen in het Z1 gebleven om alle puntjes op de i te zetten. Nu gaan we het in het Z2 proberen, ik denk dat we daar nu klaar voor zijn.” De veelzijdige Lips, een leerling van Wim Op ’t Hoog, springt ook in de klasse Z. ,,Dressuur vind ik leuk, maar springen doe ik nog liever.”

Woorden van dezelfde strekking zei Suzanne van Vugt. Met Alexander (v. Corso) won de vijftienjarige amazone uit het Brabantse Zeeland de M1-DE-titel. ,,Alexander is meer een springpony, maar hij loopt ook netjes dressuur.” Spartacus’ vader Brummerhoeve’s Boss deed zelf nog mee. Onder Sanne Vos uit Wijk en Aalburg liep de inmiddels twintigjarige hengst – de jaren zijn hem niet aan te zien – naar de vijfde plaats in de klasse M2-DE. De titel in deze spannende rubriek ging naar Neelke van Kollenburg met de pas zesjarige Vincent (v. Vitano). Deze combinatie won vorig jaar al de L2-DE-titel.

Senioren

Ook in de Z1/Z2-rubriek voor C-pony’s deden de senioren het goed. Senioren pony’s wel te verstaan. Nadezjna Vaes uit Neeritter werd kampioene met haar twintigjarige Promises. Het was een bijzondere dag voor de dertienjarige amazone en de geweldig dravende bruine. ,,Het was onze laatste wedstrijd. Mijn broertje gaat hem nu rijden en daarna mijn zusje nog. Hij loopt altijd. En het is een echte wedstrijdpony, hij weet precies wanneer het gaat gebeuren.”

Bij de C-pony’s in de klasse M1/M2 zegevierde Iris van Os uit Schoorl met Benjamin (v. Hondsrug Rasputin). Deze achttienjarige ruin verdiende zijn sporen al in het Z-springen met eigenaresse Margot Venhuizen. Michelle Berends uit Emmer-Compascuum deed ook weer van zich spreken. Ze won al goud en zilver tijdens KNHS-kampioenschappen, in Wanroij was de pas tienjarige amazone met Himrikker Goudtopaas (v. Wheemhoeve’s Robbin) opnieuw de beste. Ze bleef de concurrentie in de klasse M1/M2-categorie AB met gemak voor. ,,Halthouden is het moeilijkste met hem, hij wil liever werken. Morgen rijd ik mijn laatste wedstrijd met Topaas. Dat is voor mij wel jammer.” Maar gelukkig blijft Topaas in de familie. De twee jongere zusjes van Michelle staan al te springen om de talentvolle achtjarige vos te mogen rijden.

De Drentse amazones presteerden sowieso sterk. De nichtjes Julia van Schaik uit Valthermond en Floor van Manen uit Emmen behaalden beiden een L2-titel. Van Schaik (14) met de DE-pony Divano du Bois (v. Dornik B) en Van Manen met AB-pony Paddington. ,,Ik wil net zo goed worden als Julia”, vertelde de elfjarige Van Manen. Om er bescheiden aan toe te voegen: ,,Maar ik denk niet dat dat lukt.” Febe van Zwambagt ging ook op herhaling. Met Prince Z (v. Make My Day) won de elfjarige amazone Bergharen in het najaar al de Hippiadetitel klasse L2-C. Vanwege zijn leeftijd, amper vijf jaar, mag de lichtvoetige zwarte Prince pas in april over naar de klasse M1.