Jeroen Dubbeldam grijpt Nederlandse titel

Share
  • 25 april 2011 19:00

door: redactie, 25 april 2011 19:00

MIERLO – Grote successen zijn oud-Olympisch kampioen Jeroen Dubbeldam niet vreemd, maar toch was de ruiter uit Weerselo ,,superblij” met de Nederlandse titel die hij Paasmaandag in Mierlo behaalde. Dubbeldam pakte in de ongekend spannende finale de titel met de schimmelhengst BMC Quality Time TN (v. Quantum). ,,Dit leeft enorm voor mij, dit is echt prachtig”, vond Dubbeldam.

Jeroen Dubbeldam met Quality Time

Jeroen Dubbeldam rijdt de ereronde met Quality Time. ©chmierlo.nl

Zelden was het NK zo spannend als deze keer in Mierlo, op de terreinen van Eric van der Vleuten. Dubbeldam: ,,Ik kan me niet herinneren dat zoveel combinaties zo dicht bij elkaar stonden. Dat maakt het extra mooi. Vooral natuurlijk omdat ik zelf op het laatst met de neus vooraan stond.”

Wel maakte de routinier nog een fout op de laatste hindernis. ,,Mag natuurlijk niet gebeuren. De verklaring is simpel. Zenuwen”, bekende hij naderhand. Toch bleef Dubbeldam met deze fout nog net één strafpunt voor op Marc Houtzager uit Rouveen, die met Voltaire tweede werd.

Voor Jeroen Dubbeldam was deze tweede kampioenstitel net zo mooi als zijn eerste. ,,Als je wint is iedere kampioenstitel altijd mooi. Het was een uitermate spannend kampioenschap en het publiek bleef tot en met de laatste ruiter in het ongewisse wie kampioen zou worden. En dat maakt een wedstrijd voor het publiek ook bijzonder spannend”, aldus Dubbeldam.

Jur Vrieling

Die laatste ruiter was Jur Vrieling uit Holwierde met VDL Bubalu. Halverwege het parcours stak Bubalu al even zijn achterbenen in de oxer, om ze net op tijd weer op te tillen, maar op de tweede van de dubbelsprong, een oxer, tikte de bruine hengst net te zwaar tegen de bovenste paal, die prompt viel. Toen Vrieling zijn paard ook nog eens de laatste hindernis te zwaar raakte was niet alleen de overwinning voor de Groninger verloren gegaan, maar ook een podiumplek, en eindigde hij uiteindelijk op de vijfde plaats.

Dat Marc Houtzager zo hoog in het kampioenschap zou eindigen was voor iedereen, en hemzelf niet in de laatste plaats, misschien wel het meest een grote verrassing. ,,Ik heb Voltaire, eigendom van Peter Geerink, Willem Greve en mezelf meegenomen om ervaring op te doen en niet om een medaille te winnen. Ik ben dus heel erg tevreden over dit paard, dat voor een negenjarige nog de ervaring mist, waarover de meeste paarden van deze leeftijd beschikken. Deze zilveren medaille is dus echt voor mij uit de lucht komen vallen en als ik in die eerste manche iets sneller was geweest was ik nu zelfs Nederlands kampioen”, aldus Houtzager.

De als derde geëindigde Ben Schröder was uitermate te spreken over de verrichtingen van BMC Unaniem, een hengst waarin de drie gebroeders Schröder onlangs een belangrijk aandeel in de eigendomsrechten wisten te verwerven. ,,Deze hengst begint steeds beter te springen, ook in de grotere wedstrijden, maar derde worden is iets waarmee ik geen rekening had gehouden. Wel had ik het vertrouwen een goede prestatie neer te kunnen zetten en daarom ben ik met deze bronzen plek dik tevreden”, aldus Ben Schröder.

De voorzitter van het organiserende CH Mierlo, Erwin van Lieshout, sprak openlijk uit er op te hopen dat de KNHS ook voor de komende jaren het NK springruiters aan zijn organisatie zal toewijzen. ,,Ons contract met de KNHS is nu beëindigd, waardoor het heel goed mogelijk is dat we voor de laatste maal de Nederlandse Kampioenschappen in Mierlo hebben verreden. Wij zetten met talloze vrijwilligers en sponsoren hier al veertig jaar een uitstekend concours neer en we bewijzen de laatste jaren steeds perfecte Nederlandse Kampioenschappen voor alle drie categorieën te kunnen organiseren”, aldus Van Lieshout.

Stegen.net | KNHS
1. Jeroen Dubbeldam BMC Quality Time TN

(Quantum x Cantus)
7.52
2. Marc Houtzager Voltaire

(Now Or Never x Accord II)
8.13
3. Ben Schröder BMC Unaniem

(Numero Uno x Voltaire)
9.64
4. Gerco Schröder Eurocommerce London

(Nabab de Reve x Chin Chin)
9.98
5. Jur Vrieling VDL Bubalu

(Baloubet du Rouet x Nimmerdor)
11.18