archief
contact
+31 6 53239630

Kür Matthias Rath blijkt afgekeken

HOMBERG – Was het gebrek aan tijd, gebrek aan creativiteit of bewust een poging om olie op het vuur te gooien? Hoe het ook zij, de winnende kür die Matthias Rath tijdens het Duits kampioenschap met Totilas toonde blijkt een verbluffend staaltje van plagiaat. De proef was vrijwel identiek aan de proef waarmee Edward Gal en Totilas het wereldkampioenschap vorig jaar in Kentucky wonnen. Het enige verschil was dat Rath de oefeningen gespiegeld uitvoerde.

Matthias-Alexander Rath.

De 26-jarige Rath heeft inmiddels toegegeven dat hij de kunst heeft afgekeken. ,,Iedereen weet dat het lang duurt om een kür te maken en die tijd hadden wij gewoon niet. Vanaf het begin hebben we gepland om het daarom maar zo te doen”, verklaarde Rath tegen het Duitse persburo DPA. De Duitse bondscoach, Holger Schmezer, wenst zijn in één klap belangrijkste pupil niet af te vallen. ,,Wat er gebeurd is, is niet verboden”, zo laat hij weten.

De jury zag zondag geen reden om niet scheutig met punten te zijn. Rath kwam uit op een buitenproportioneel resultaat van 85,55 procent. Overigens is dat nog steeds tussen de vier en zeven procent lager dan de scores die Totilas met Gal behaalde. De voormalige Nederlandse ruiter van Totilas wenst zich afzijdig te houden in de nu ontstane discussie.

Stegen.net | DPA

Total
0
Shares
gerelateerde berichten
Total
0
Share