Adelinde Cornelissen goudhaantje op EK dressuur

  • 27 augustus 2011 11:54
door: redactie, 27 augustus 2011 11:54

ROTTERDAM – Europees goud in de Grand Prix Special èn de gouden plak in de afsluitende kür op muziek: voor Adelinde Cornelissen kon het EK dressuur in Rotterdam niet beter eindigen. De Drentse amazone, tegenwoordig woonachtig in Nijkerk, deed voor 7.000 uitzinnige fans, waaronder koningin Beatrix en prinses Amalia, duidelijk aan klantenbinding.

Adelinde presteerde subliem op het EK.

De score van 88,768 procent was een persoonlijk record. Nergens was er een hapering, steeds werd ieder onderdeel van de kür exact op de muziek ingezet of beëindigd en zelden klonk en in de ruim zestig jarige historie van dit Rotterdamse evenement een luider applaus dan toen Parzival en Cornelissen hun goud bezorgende rit ten einde hadden gebracht.

,,Favoriet? Dat zegt me niks. Iedereen begint op nul en kan winnen. Maar Parzival is technisch heel safe. Hij wil al 9 jaar heel hard werken. Vroeger vond ‘ie het spannend de ring in te gaan, nu leuk. De percentages blijven beter worden. Hij wordt steeds relaxter”, zei Cornelissen.

Zondag bleef ze de Brit Carl Hester (Uthopia) en de Zweed Patrik Kittel (Watermill Scandic) voor. Hester vertelde dat hij zich nauwelijks had voorbereid. ,,Ik heb de kür vijf keer per dag op dvd bekeken”, zei hij met een grijns. ,,Nu heb ik een jaar de tijd voor de perfectionering. In Londen ben ik er helemaal klaar voor. Zes weken geleden dacht ik niet eens aan een individuele medaille.”

Adleinde Cornelissen leverde een indrukwekkende kür af met Jerich Parzival. ©Jacob Melissen

Cornelissen, die in Rotterdam 25 mille verdiende, zal er een nieuwe kür tegenover zetten. Die presenteert ze wellicht in het winterseizoen, wanneer ze haar titel in de wereldbeker wil verdedigen. ,,Het wordt geen verbetering van deze maar een echt nieuwe kür. Op weg naar de 90 procent? Naar de 100 eigenlijk.”

De paarden die hun berijders zondag naar de medailles voerden zijn alle in Nederland gefokt. Evenals Totilas, in 2009 in Windsor heer en meester. De zwarte hengst was onder de Duitser Matthias Alexander Rath veel van zijn superieure uitstraling kwijt, ja volgens sommigen was de vertoning zelfs een drama, waarbij de harmonie tussen ruiter en paard ver te zoeken was. Hoewel al vilein ‘Total Loss’ werd gefluisterd, is het volgens anderen te vroeg hem af te schrijven. ,,Hier was hij gespannen, maar in Aken won ‘ie”, reageerde het Nederlandse jurylid Ghislain Fouarge. ,,Rath is een goede ruiter, Totilas een geweldig paard. Een combinatie heeft tijd nodig voor de afstemming.”

Special

Op zaterdag prolongeerde Adelinde Cornelissen al de Europese titel in de Grand Prix Special. De titelverdedigster vergaloppeerde zich tijdens haar proef met Jerich Parzival even, maar kwam toch uit op een score van 82,113 procent. Cornelissen weet haar ‘dwaling’ aan overconcentratie. ,,Ik reed verkeerd. Stom hè. Heb je een paard in supervorm, probeer ik het te verprutsen. Ik was bezig in een serie toen de bel ging. O jee, ik zit niet goed. Omkeren en opnieuw doen dan maar”, zei ze over de manoeuvre die de ingewijde toeschouwers de adem deed stokken.

Stegen.net | KNHS | ANP

 

EK Kür:

1. Adelinde Cornelissen (Nijkerk) – Jerich Parzival (Jazz x Ulft) – 88.839%
2. Carl Hester (Eng) – Uthopia (Métall x Inspekteur) – 84.179%
3. Patrik Kittel (Zwe) – Watermill Scandic HBC (Solos Carex x Amiral) – 83.429%
4. Laura Bechtolsheimer (Eng) – Mistral Hojris – 83.018%
5. Matthias Alexander Rath (Dui) – Totilas (Gribaldi x Glendale) – 81.696%
11. Hans Peter Minderhoud (Harskamp) – Exquis Nadine (TCN Partout x Roemer) – 76.589%

Grand Prix Spécial:
1. Cornelissen (Ned) Jerich Parzival 82,113 procent
2. Hester (GBr) Uthopia 81,682
3. Bechtolsheimer (GBr) Mistral Hojris 79,256
4. Rath (Dui) Totilas 77,039
5. Kittel (Zwe) Watermill Scandic 76,771
6. Dujardin (GBr) Valegro 76,548
14. Minderhoud/Exquis Nadine 70,997
17. Marijnissen/Moedwill 69,792
18. Gal/Sisther de Jeu 69,211.