Brons hoogst haalbare voor dressuurploeg

Share
  • 18 augustus 2011 19:46

door: redactie, 18 augustus 2011 19:46

ROTTERDAM – De bronzen medaille is in de landenwedstrijd van de Europese kampioenschappen dressuur in Rotterdam het hoogst haalbare gebleken voor de Nederlandse equipe.

Edward Gal reed met Sisther de Jeu teleurstellend. ©Jacob Melissen

Oranje moest donderdag met een eindtotaal van 222,645 de excellerende Britten (238,678) en Duitsers (226,11) voor zich dulden in het Kralingse Bos. Carl Hester zette verrassend de beste proef neer met de KWPN’er Uthopia (v. Metall). Beste Nederlander was Adelinde Cornelissen. Ze stuurde Jerich Parzival naar de tweede plaats met 81,156%. De Duitser Matthias Rath eindigde met Totilas als derde.

Hans Peter Minderhoud kwam uiteindelijk op plaats 15 terecht met Exquis Nadine, gevolgd door Sander Marijnissen met Moedwill op plaat 16. En daarna volgde op plaats 17 Edward Gal met de loeihete Sisther de Jeu (v. Gribaldi). Hij leverde daarmee het wegstreepresultaat.

Matthias Rath werd met Totilas derde. ©Karin Mulder

Edward Gal: ,,Op het voorterrein tijdens het lostijden was Sisther erg ontspannen, maar toen ik de ring binnenreed was er direct sprake van enige spanning. Dat viel mij best iets tegen, want we hadden naar mijn gevoel een continue opgaande lijn te pakken, waarin Sisther steeds stabieler werd in haar optreden. Ik zou best willen weten wat de oorzaak is, want dan zou ik aan de oplossing kunnen werken”, aldus Gal, die op de laatste lijn echt even in moeilijkheden kwam, omdat na de passagereprise Sisther de Jeu in de piaffe heel veel spanning opbouwde, waardoor die vrijwel in zijn geheel mislukte. Gal blikte echter direct na zijn proef al weer vooruit. “Volgend jaar hebben we de Olympische Spelen en daar gaan we vanaf nu rustig naar toe werken. We hebben nog een heel jaar!”, aldus Gal.

Geen verrassing

De derde plaats van de Nederlandse dressuurploeg achter Groot-Brittannië en Duitsland kwam ook voor bondscoach Sjef Janssen niet als een verrassing. ,,Ik kan ermee leven, had het sinds Aken al ingecalculeerd. Dit was het hoogst haalbare. We kunnen momenteel niet beter. Edward Gal had vandaag zijn handen vol aan die merrie. Toch drie combinaties in de 70 procent. Dat was geruststellend, want die Denen en Zweden zaten akelig dichtbij.’’

Janssen zei er onmiddellijk bij over een jaar tijdens de Olympische Spelen een stapje hoger te willen. ,,Ik ga niet voor de derde plek, maar voor een beetje meer. Achter de coulissen wordt heel hard gewerkt. We scheuren de hele wereld over op zoek naar de juiste paarden. Daar komt zo veel bij kijken. Het financiële aspect is nog het minst moeilijke. We gaan echt alles proberen.’’

Een van de plannen is bijvoorbeeld een heel goed paard bij een betere ruiter onderbrengen of een aankomende topcombinatie in een jaar tijd te laten arriveren.

Uitslag landenwedstrijd

1. Groot-Brittannië – 238.678
2. Duitsland – 226.110
3. Nederland – 222.645
– Adelinde Cornelissen (Nijkerk) – Jerich Parzival (Jazz x Ulft) – 81.155%
– Hans Peter Minderhoud (Harskamp) – Exquis Nadine (TCN Partout x Roemer) – 70.912%
– Sander Marijnissen (Wijdewormeer) – Moedwil (Goddwill x Beaujolais) – 70.578%
– Edward Gal (Harskamp) – Sisther de Jeu (Gribaldi x Amor) – 70.517%
4. Zweden – 214.437%

Stegen.net | KNHS | ANP