Derde zege op rij voor Totilas

Share
  • 17 juli 2011 13:46

door: redactie, 17 juli 2011 13:46

AKEN – Matthias Rath heeft met zijn paard Totilas zondag bij het CHIO van Aken ook de derde dressuurwedstrijd gewonnen. In de kĆ¼r behaalde hij 82,825 punten. De Amerikaan Steffen Peters eindigde met Ravel als tweede (82,000). De Nederlandse Adelinde Cornelissen werd met Parzival derde (81,775).

Rath was met Totilas eerder succesvol in de Grand Prix en de Grand Prix Special. Helemaal vlekkeloos was het optreden in de kĆ¼r niet. Bij de galopwissels ging het even fout en ook was af en toe duidelijk dat de fijne afstelling tussen Rath en Totilas er nog niet is. Het verschil met Steffen Peters bleek uiteindelijk maar klein. Het publiek in Aken leek het niet eens met de score van de Amerikaanse Duitser, want het resultaat van Peters werd met gefluit ontvangen.

Dat had met name te maken met het Mexicaanse jurylid Maribel Alonso. Zij waardeerde zowel het technische als het artistieke gedeelte bij elkaar opgeteld met een percentage van 169.500%, en dat was bijna zes procent hoger dan de rit van Rath. Daarbij was zij de enige die Peters op de eerste plek had staan, terwijl de overige vijf juryleden de Amerikaan tweemaal een derde, eenmaal een tweede en eenmaal de vierde plek hadden toebedacht, terwijl Rath bij de overige vier juryleden wel eerste stond.

Fouten bij de appuyementen kostten Adelinde Cornelissen en Jerich Parzival misschien wel de overwinning. Tweemaal schakelde de vos over in galop, terwijl Cornelissen een appuyement inzette. In plaats van de normale achten die zij voor dit onderdeel kreeg, halveerde de jury de waardering op deze onderdelen, waardoor Cornelissen als derde eindigde.

Cornelissen was toch dik tevreden over haar optreden in Aken. ,,Het liep goed en over mijn optreden in de KĆ¼r ben ik, afgezien van de foutjes in de aanzet naar de appuyementen, dik tevreden. Parzival liep in de Grand Prix erg fijn, alleen was ik daar zelf te flauw. In de Special hebben we denk ik gereden voor wat we waard zijn, en datzelfde hebben we in de KĆ¼r laten zien. Ik ben blij dat mijn paard zich op deze wijze wil laten rijden”, aldus Cornelissen.

Hans Peter Minderhoud loopt nu te dubben. Kiest hij voor de relatief onervaren I.P.S. Tango of voor de zeer ervaren en gelouterde Exquis Nadine. ,,Als Tango zich op dezelfde wijze had gepresenteerd als tijdens de Nederlandse Kampioenschappen dan was het voor mij geen vraag geweest. Nu wel, dus zal er zeer binnenkort een gesprek volgen met bondscoach Sjef Janssen hoe onze route naar het EK in Rotterdam er uit zal zien”, aldus Minderhoud.

Uitslag kĆ¼r op muziek CHIO Aken 2011:

1. Matthias Alexander Rath (Dui) – Totilas (Gribaldi x Glendale) – 82.825%
2. Steffen Peters (USA) – Ravel (Contango x Democraat) – 82.000%
3. Adelinde Cornelissen (Nijkerk) – Jerich Parzival (Jazz x Ulft) – 81.775%
9. Edward Gal (Harskamp) – Sisther de Jeu (Gribaldi x Amor) – 77.125%
11. Hans Peter Minderhoud (Harskamp) – IPS Tango (Jazz x Contango) – 74.075%

Stegen.net | KNHS