Brons voor Emmelie Scholtens en Bretton Woods

Brons voor Emmelie Scholtens en Bretton Woods

7 augustus 2011 19:20 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

VERDEN – De bij het KWPN goedgekeurde hengst Bretton Woods (Johnson x De Niro) heeft op het WK voor vijfjarige dressuurpaarden onder Emmelie Scholtens de bronzen medaille weten te veroveren. Het deelnemersveld aan de finale van dit kampioenschap was van een zeer goed gehalte, met als absolute uitschieter de in Engeland gefokte Woodlander Farouche (Fürst Heinrich x Dimaggio), onder de Engelse ruiter Michael George Eilberg. Voor het KWPN was dit een zeer succesvol kampioenschap, want er kwamen in de finale met vijftien starters maar liefst vijf paarden uit dit fokgebied in actie en zij eindigden op de plaatsen drie, vier, vijf, acht en vijftien.

Emmelie Scholtens bij de prijsuitreiking. ©Jacob Melissen

Het Nederlandse internationale jurylid Mariette Sanders was zeer onder de indruk van de prestaties van de Nederlandse ruiters. ,,Emmelie Scholtens heeft met Bretton Woods een schitterende hoogbenige hengst onder het zadel. Dit paard is zeer imponerend in draf en toont dan een prachtig voorbeen. In de stap laat het paard een mooi losgelaten beeld zien. In de galop had Bretton Woods af en toe even last van spanning. Voor mij had dit paard een waardige wereldkampioen bij de vijfjarigen kunnen zijn, als de twee andere paarden niet zo goed waren.”

Volgens Sanders is de winnaar Woodlander Farouche is een schitterende merrie. ,,Ze bleek in alle drie de bewegingsvormen superieur. Voor de prachtig schrijdende stap hebben we als jury een tien gegeven. De galop hebben we beoordeeld met een 9.8 en dat cijfer hebben we ook kunnen geven voor de totaal indruk die we van dit paard als dressuurpaard hebben gekregen”, vertelde Sanders, die ook van de als tweede eindigende Damon’s Devine) Damon Hill x Rubin Royal) zeer onder de indruk was geraakt. Met 9.2 voor de draf, 9.3 voor de stap en 8.9 voor de galop eindigde deze merrie als tweede.

Zeer sterk was ook het optreden van Hans Peter Minderhoud met Boston STH (Johnson x Quattro B). Ook de vijfde plaats in de eindrangschikking was voor een KWPN’er, maar in Belgische dienst. ,,Tom Franckx-Goen bereed de indrukwekkende IPS Bon Bravour (Painted Black x Chronos), die heel veel beweging toont in stap en draf, maar dat zou van achter uit net iets explicieter accenten kunnen worden gegeven.”

Overigens lijkt het nog de vraag of de hengst Bretton Woods van Emmelie Scholtens de terugreis naar Schijndel gaat meemaken. De Duitse hengstenhouder Paul Schockemöhle heeft zijn oog op dit paard laten vallen. Nico Witte, eigenaar van de hengst, zei na afloop van de huldiging van de kampioen er van overtuigd te zijn de deal op korte termijn te kunnen afronden.

Stegen.net | KNHS