Amazones oppermachtig op Hippiade pony’s

  • 4 september 2011 18:16
door: redactie, 4 september 2011 18:16

ERMELO – De Hippiade voor ponycombinaties was dit jaar een uitgesproken damesaangelegenheid. Op het podium was in de zwaarste klassen geen man te bekennen. Kelly Jochems greep de titel bij het ZZ-springen en Sanne Vos schreef de Z2-dressuur op haar naam.

Eén ding is wel duidelijk: op de Hippiade rijden, dat doe je niet zomaar. Meestal hebben ponyruiters met hun viervoeter al een heel selectietraject afgelegd voordat ze op het KNHS-centrum in Ermelo mogen starten. Eerst worden ze in een bepaalde klasse de besten in hun kring, vervolgens presteren ze goed op het regiokampioenschap en zo verdienen ze een uitnodiging voor het KNHS-Kampioenschap ofwel de Hippiade.

Deze prestatie wordt zeker op waarde geschat, want bijna iedere deelnemer werd, ook deze keer, in Ermelo vergezeld door een schare aan fans. Dat was bij de springring te horen aan de luidkeelse ‘aahh’ als er een balk uit de lepels rolde. Bij de dressuurring heerste een ademloze stilte totdat een combinatie na de proef afgroette, dan weerklonk een luid applaus. In de Prins Willem Alexander Hal vond de voltige plaats, ook hier werd hardop meegeleefd met de deelnemers. Met springen, dressuur en voltige op één terrein was de veelzijdigheid in de hippische sport voor iedereen duidelijk zichtbaar!

Dames aan de macht

Er was deze keer geen ruiter te bekennen op het ereschavot in het ZZ/DE- en Z/DE-springen. In beide rubrieken waren de amazones aan de macht. Zowel het ZZ als het Z stond goed aan de maat en werden gereden over twee manches. Alleen Anniek Vervoort uit Kessel met Tongerveld’s Chiko en Veronique Morsink uit De Lutte met Anouk bleven in het Z foutloos over deze twee omlopen. Veronique beet het spits af en bleef lang foutloos tot de KNHS-steilsprong. Met vier strafpunten liet ze de tijd stilzetten op 41.40.

Vervolgens verscheen Anniek in de baan met de opdracht om foutloos te blijven. Ze ging met haar vosruin bijzonder voortvarend van start. Maar goed ook, want dit duo maakte een fout op hindernis zes, de lichtblauwe steilsprong en toen ging de tijd weer meetellen. De klok stopte op 39.78 en hiermee werd Anniek eerste.

In de eerste manche van het ZZ bleven slechts drie amazones foutloos. Zij hadden de beste kaarten voor de tweede manche. Dit werd voor Sem Smit uit Best met Casino Royal een teleurstelling. Sprong de schimmel in de eerste omloop uit het boekje, in de tweede stopte hij tot twee keer toe voor de hindernis en daardoor duikelde deze combinatie een behoorlijk eind naar beneden in het algemeen klassement. De eerste starter in deze tweede manche, Amke Bekhuis (Langeveen) moest met Temptation twee balken laten noteren. Kelly Jochems (Achtmaal) hield haar hoofd koel en stuurde haar Dark Spirit snel en zeker rond. Op de laatste hindernis had ze geluk, want de bruine tikte de forse oxer stevig aan, maar alles bleef op zijn plaats. Teddy van de Rijt (Nuenen) was nadrukkelijk aanwezig in beide klassen. Op Kosmo van Orchid’s bezette ze een derde plaats in de ZZ en met Jerry-Lee werd ze zevende in de Z.

Bittere pil

Rosalie Bos uit Weert prolongeerde in de gecombineerde Z1/Z2-C-klasse haar KNHS-titel van afgelopen winter. Op haar Starlight liep ze maar liefst drie procent uit op Mieke Naberink met Casperhof’s Boy. Rosalie’s zus, Eveline domineerde de M1/M2 met C-pony Demi-Beau, twee handige zussen dus.

In de Z2/DE werd het klassement tijdens de tweede proef aardig door elkaar geschud. Sommige pony’s waren in het middagprogramma opvallende kijkerig in de ring, waaronder Prince Z van regerend indoorkampioen Febe van Zwambagt. Zij besloot uiteindelijk af te groeten. Een bittere pil voor deze talentvolle amazone uit Bergharen en ze moest er een traantje om wegpinken.

Toch kwam ze niet voor niets naar Ermelo, want ze wist eerder die dag wel de Z1-titel voor zich op te eisen met FS Dr Watson. Deze extra bewegende bruine was afgelopen winter juist heel ongehoorzaam tijdens zijn M-proef op het indoorkampioenschap, maar gedroeg zich nu uitstekend.

De zege in de Z2 ging uiteindelijk naar Sanne Vos uit Wijk en Aalburg op de expressief dravende TC Champ of Class DVB. Sanne krijgt met de apart gekleurde valk les van voormalig Olympisch amazone Coby van Baalen en zij was er in Ermelo dan ook bij. De tweede plaats in de zware rubriek ging naar Sanne Gilbers (Varsseveld) met Daylight. Het was het laatste optreden van dit duo gezamenlijk, want Sanne maakt nu de overstap naar een paard.

Muziek en voltige

Het was een lust om naar te kijken, de kür op muziek voor viertallen op M/Z-niveau. De proef van PSV SEO uit het Groningse Schildwolde had een hoge moeilijkheidsgraad op artistiek gebied en de soms best ingewikkelde oefeningen werden vervolgens ook nog eens netjes uitgevoerd. Alle küren hielden het publiek aan de banken gekluisterd. Dat was bij de voltige niet anders.

Worden bij de eerste tak van sport vooral harmonische en soepele bewegingen van het paard gevraagd, bij voltige ligt het accent op de uitvoering van de oefeningen door de voltigeur. Ongelooflijk met hoeveel gemak de voltigeurs de meest lastige oefeningen uitvoeren op de rug van een galopperend paard en daarbij blijven glimlachen. De zussen Sneekes waren nadrukkelijk aanwezig. Ze draaien al wat jaren mee op hoog niveau in de voltige en lijken vooralsnog niet te kloppen. Carola werd eerste en Cindy sloot met nipt verschil aan. Dubbel feest overigens, want de tweeling was tevens jarig. Iemand om in de gaten te houden is Dustin Wilschut. Hij liet tijdens het recent EK in Le Mans al een goede indruk achter en toonde in Ermelo vormbehoud. Opvallend ook om te zien was dat voltigeren steeds meer jongens trekt.

Stegen.net | KNHS