Carolien Reverdink grijpt Z2-titel op Hippiade

Carolien Reverdink grijpt Z2-titel op Hippiade

11 september 2011 14:12 Uit

Door redactie
 
Leestijd: 6 minuten

ERMELO – De weergoden waren de Hippiade Paarden op vrijdag en zaterdag gunstig gezind, na alle regen van de afgelopen week. En dankzij de inzet van de organisatie konden alle deelnemers hun dressuurproef of springparcours op zand afleggen, bij een zomers zonnetje. In negen rubrieken werd gestreden om de Hippiadetitels, waarbij die in de hoogste klassen – op basiswedstrijdsportniveau – uiteraard de meeste belangstelling trokken. Carolien Reverdink was absoluut de beste in de Z2-dressuur met The Ritz R&B. Jody van Gerwen versloeg met Caramel Wijngaard Z in een spannende barrage haar laatste twee overgebleven tegenstanders in het ZZ-springen.

De deelnemers aan de Hippiade moesten flink aan de bak. Voor de Z2-dressuur werd op vrijdag een voorselectie in twee ringen verreden. De twaalf besten gingen door naar de tweede proef, waarvan de beste acht overbleven voor de Kür. In de tweede proef scoorden Vai Bruntink met Anne Beth (v. Oscar) en Carolien Reverdink met The Ritz R&B (v. Rohdiamant) beiden 69.8%, op de voet gevolgd door Jessica Buying met W.Esther de Jeu (v. Rousseau) en Kyra Klinkers met Whoopydoo (v. Lord Sinclair).

De Kür husselde het klassement nog enigszins door elkaar. Reverdink begon met een foutje, The Ritz was een moment dwars na het halthouden. ,,Het was enorm spannend. In de tweede proef zat het zo dicht bij elkaar. Na onze valse start dacht ik: dat was het, laat ik er maar het beste van maken. Achteraf was het misschien mijn geluk, want ik ben er volledig voor gegaan. Ik was heel tevreden met de manier waarop hij liep. Dat is voor mij het belangrijkste: ik ben tevreden, ik heb gedaan wat ik kon.”

Ellen Wynia werd met Chakakahn derde in de L2.

De 37-jarige semiprof uit Warnsveld scoorde 74,5% en dat was ruim voldoende voor de eindzege, waarvoor ook de tweede proef meetelde. Met de op een na beste Kürscore (72%) klom Young Rider Klinkers op naar het zilver, voor Buying. Bruntink viel net naast het podium. Juryvoorzitter Adriaan Hamoen was enthousiast over het niveau in de Kür. ,,We hebben met veel plezier zitten keuren. We hebben een kopgroep van kwalitatief goede, getalenteerde paarden gezien. Carolien begon spannend en later maakte haar paard nog een keer een hupje. Dan kun je voor harmonie niet naar de acht gaan, maar er blijft zoveel kwaliteit over. Het is een paard met drie goede gangen en hij was heel constant in de aanleuning.”

Reverdink won begin 2010 de KNHS-indoortitel in de klasse Z1 met de achtjarige Duitse gefokte ruin. ,,Ik wilde óóit een keer KNHS-kampioen worden. Dat lukte vorig jaar, maar toen dacht ik: de Hippiade winnen zou ook leuk zijn. Dit is zo’n mooi evenement.”

Jonge talenten

De deelnemers aan de overige dressuurklassen reden een selectie, waarna één beslissende finaleproef volgde. In de Z1 ging de titel naar Judith Debougnoux-Lonissen met de zesjarige Athina (v. Tuschinski), een eigen fokproduct. ,,Vrijdag reed ik een nette proef, maar er zaten wel wat dingetjes in. Ik moest al vroeg rijden en het wachten duurde erg lang: zou het genoeg zijn voor een finaleplaats? Gelukkig mochten we door. Vandaag liep Athina geweldig. Onderweg dacht ik: je loopt de proef van je leven. Maar ik maakte foutjes … misschien zat ik iets teveel te genieten”, aldus de Limburgse die met haar echtgenoot een pensionstal runt.

De M1-titel ging naar Deboygnoux’ clubgenoot Vivian de la Roy met de vijfjarige voshengst Buenos Aires (v. Scandic). ,,Dit is een mooie afsluiting, want als het goed is wordt hij verkocht. Hij gaat naar de Equine Elite veiling. Ik zit er al jaren dichtbij. Dan won ik op vrijdag, maar dan lukte het de tweede dag net niet. Buenos Aires liep met losrijden al fijn en de proef ging super. Natuurlijk hadden we nog wat dingetjes, maar wanneer rijd je de perfecte proef?”

De jonge Zeeuwse Jeanine Nieuwenhuis (16) won de M2-titel met Hexagon’s Baldacci (v. Havidoff). ‘Dit had ik echt niet verwacht, dit is pas onze vijfde of zesde wedstrijd. Baldacci voelt altijd super aan, hij is zo getalenteerd. Maar de proefjes zijn nog niet af.’
Kees Op ’t Hoog was de blije kampioen van de klasse L2. Hij kocht zijn krachtpatser Arame (v. OO Seven) als driejarige als handelspaard. ,,Maar voorlopig houden we hem! Pas had ik een wedstrijd met nationale juryleden en die zeiden ook: wees maar zuinig op hem.” Een knappe derde plaats was weggelegd voor Ellen Wynia en Chakakahn.

Een filmpje van de proef van Ellen Wynia

Vertrouwen

Voor de deelnemers aan het Z- en ZZ-springen stond op vrijdag een selectiewedstrijd over twee manches geprogrammeerd. De beste twintig uit elke klasse mochten door naar de finale. In dat beslissende onderdeel – over twee manches met eventueel een barrage – begonnen alle finalisten weer met een schone lei.

Jody van Gerwen eiste de ZZ-titel op met Caramel Wijngaardhoeve. ©Roos Meertens

In de klasse ZZ bleven in de eerste manche van de kampioenstrijd negen combinaties foutloos. De tweede ronde begon ook de conditie mee te tellen. Vier – lange –  parcoursen in twee dagen bleek pittig voor de paarden. Marco Verbeek opende de barrage met Zazou (v. Dollar du Murrier). Hij ging op jacht naar de snelste tijd, maar kreeg halverwege een springfout. Jody van Gerwen, ondanks haar negentien jaren al zeer geroutineerd in het rijden van dit soort spannende wedstrijden, reed met de sensibele, tienjarige Caramel Wijngaardhoeve Z (v. Chellano Z) een perfecte barrage. Drie seconden sneller dan Verbeek en foutloos. Vader en trainer Mario juichte al, maar de allerlaatste plank viel alsnog.

Junior Jelmer Hoekstra, in uitstekende vorm, stond voor de moeilijke keuze. Hij reed wel door met de Indoctro-dochter Vorieta, maar nam de buitenbochten. Op de een na laatste hindernis ging het mis: een springfout en brons. Verbeek won zilver, Van Gerwen is de nieuwe kampioen. Ze was al eens ZZ-indoorkampioene bij de pony’s. ,,Ik had dit echt niet verwacht. We zijn twee weken in Italië geweest, Caramal was daar nog ziek. In de ring vertrouwde ik op hem. Hij is supervoorzichtig en hartstikke snel. Met hem ben ik niet snel bang voor een balk. Ik denk niet dat het een paard is voor het echte zware werk, maar ik neem hem graag mee voor de speedklassen.” Van Gerwen, fulltime amazone. rijdt bij de young riders met nieuwe aanwinst Waldemar, voor de hogere (senioren) werk zet ze Tantalus in.

Routine

In de klasse Z bleven uiteindelijk vier kandidaten over voor de medailles. Jelmer Hoekstra opende snel, maar Balisto (v. Balou du rouet) maakte twee springfouten. Young Rider Robin van de Wetering reed een mooi rondje, maar had pech op de allerlaatste hindernis. BMC Chello Z (v. Chellano Z) tikte de plank iets te hard aan. Bert Jan van de Pol zette alles op alles. Hij reed vlot door, maar zocht het vooral in de korte wendingen met zijn vosmerrie Zig Zag (v. Cor de Emilion). Met al zijn ervaring kon Van de Pol een springfout op de Rabobank-oxer echter niet vermijden. Mirjan Horyon had voldoende aan een nulronde met Cubertha Z (v. Caretano Z). Twee springfouten en een langzame tijd stootten haar net van het podium. Van de Pol won, voor Van de Wetering en Hoekstra.

,,Ik ben al eens eerder kampioen geweest, maar dat is een jaartje of twintig geleden. Ik ging voor de winst. Mijn vriendin Mirjan kwam nog na mij en zij kan ook heel snel zijn. En als ik heel eerlijk ben, win ik het liefste zelf’, aldus de kampioen. ‘Sinds een jaar heb ik, samen met Mirjan, weer een springstal. Daarvoor runde ik jarenlang een manege en toen stond het zelf rijden op een laag pitje. Ik vond de parcoursen mooi, als was het eerste parcours op vrijdag aan de lichte kant. Vandaag was het zwaar en technisch. Vier in de barrage op een kampioenschap is zat.”

In de klassen L en M – een manche met barrage – was het voor parcoursbouwer Henk Ekkelenkamp moeilijker te selecteren. Het niveau was hoog en de bodem in Ermelo springt fantastisch. Zestien combinaties bleven in de M over voor de barrage. Vicky Helthuis, veertien jaren jong, was met Utility (v. Havidoff) de aller-snelste, zelfs met een fout ging met niet harder. ,,Mijn zus rijdt bij de paarden en het is onhandig om naar verschillende wedstrijden te moeten, daarom ben ik naar de paarden overgegaan. Ik vind het ook leuker, je springt hoger en kunt meer met de paarden. Utility is een fijn paard. Thuis is ze rustig, op concours wordt ze wakker.”

De L-barrage telde 25 kandidaten. De nummers 1 en 3 kwamen ten val. Als vierde starter zette Henk Veldhuis (59) met Vamalia (v. Oramé) zo’n strak rondje neer dat de overigen zich erop stuk beten. ,,Ze wint wel veel de laatste tijd, maar ik verwachtte niet dat er van die twintig die nog moesten komen niemand meer sneller en foutloos zou zijn.” Veldhuis rijdt af en toe wedstrijden bij de veteranen. ,,Alleen de kampioenschappen en een enkele mooie wedstrijd. Ik ben acht keer reservekampioen geweest bij de 40+. En dan win ik hier, op de Hippiade! Fantastisch toch?”

tekst: Petra Baas
foto’s: Roos Meertens

Stegen.net | KNHS