Jody van Gerwen jongste winnaar ooit op NIC Assen

Share
  • 13 oktober 2013 20:25

door: redactie, 13 oktober 2013 20:25

ASSEN | Stegen.net
Jody van Gerwen heeft zondag de Grote Prijs van Drenthe gewonnen tijdens het NIC Assen. De 21-jarige Limburgse amazone rekende in het hoofdnummer van de 58e editie af met niet minder dan 15 tegenstanders in de barrage.

Van Gerwen is de jongste winnaar ooit op het oudste indoor van ons land. Ze wist met Tantalus (v. Namelus) alle cracks, waaronder Albert Voorn met Tobalio, het nakijken te geven. Routinier Voorn was de eerste van de 16 deelnemers in de barrage. In een fraaie rit kwam Voorn tot 35.04 en het duurde tot de vierde rit voor deze tijd werd verbeterd. Timothy Hendrix uit Baarlo kwam tot 33,84 en direct daarna dook Bart Bles er onder door en kwam tot 33.81. Ook de Belgische Rik Hemeryck verbeterde de tijd nog: 33.59.

Jody van Gerwen rijdt Tantalus naar de overwinning op het NIC Assen. ©Roos Meertens

Jody van Gerwen rijdt Tantalus naar de overwinning op het NIC Assen.
©Roos Meertens

Vier ritten later kwam Van Gerwen in de ring. Een puike rit maakte ze er van en bij de laatste hindernissen ving ze alle kreten vanaf de kant, onder anderen van haar vader, op en dat gaf haar extra vleugels. De laatste twee hindernissen werden in een enorm rap tempo genomen, waardoor de klok bij Van Gerwen bleef staan op 32.51.

Dat die tijd niet helemaal veilig was bleek in de rit van de Zweedse Petronella Andersson met Nosco de Blondel. Slechts vierhonderdste was ze langzamer dan Van Gerwen. ,,Dat is sport, de ene keer win je de andere keer”, liet de 22 jarige Zweedse die voor de stal van oud-topruiter Emile Hendrix rijdt. Ondanks het missen van de hoofdprijs was ze complimenteus voor het concours in Assen. ,,Een geweldige accommodatie en een heel mooi concours om te rijden.”

Maar ondanks die mooie woorden was er slechts één die echt breeduit kon lachten: Jody van Gerwen. ,,Het laatste deel van het parcours heb ik voluit gereden en alles gegeven. Dat kon ook, omdat Tantalus erg snel is.” Van Gerwen vertelde ook dat ze als 13e reed in de barrage en dat 13 voor haar zeker geen ongeluksgetal is.

Albert Voorn had mooie woorden voor de winnende amazone. Na haar winst reed Voorn op Van Gerwen af en sprak: ,,Ik heb enorm respect voor je dat je er zo vol in ging.” Die woorden incasseerde de jongste winnares ooit van het Noordelijk Internationaal Concours Hippique NIC met een trotse glimlach.

De organisatie kijkt inmiddels vooruit naar de toekomst en is door de FEI – de wereldbond voor hippische sporten – gevraagd een wedstrijd voor de wereldbeker vierspannen te gaan organiseren. NIC-voorzitter Max Becherer liet weten serieus met dat verzoek om te gaan. Misschien leidt het over twee jaren tot zo’n wereldbekerwedstrijd tijdens het 60ste NIC. De springsport zal echter niet naar het tweede plan worden geschoven.

Uitslag Grote Prijs van Drenthe NIC 2013

1. Jody van Gerwen NED Tantalus 0-32.51
2. Petronella Andersson SWE Nosco de Blondel 0-32.55
3. Bart Bles NED Lord Sandro DDH 0-33.81
4. Tim Hendrix NED Very Nice 0-33.84
5. Jos Lansink BEL Zerlin M 0-34.81
6. Albert Voorn NED Tobalio 0-35.03