IJsbrand Chardon pakt ‘eindelijk’ Europese titel

Share
  • 4 september 2011 19:53

door: redactie, 4 september 2011 19:53

BREDA –  IJsbrand Chardon is zondag voor het eerst in zijn glanzende carrière Europees kampioen bij de vierspannen geworden. Op de erelijst van de menner uit Den Hoorn, verscheidene keren de beste van de wereld, ontbrak deze titel nog doordat het EK voor het laatst in 1981 was gehouden.

Chardon bleef tijdens de open titelstrijd in Breda de Hongaar Jozsef Dobrovits en landgenoot Koos de Ronde voor. De laatste zakte door een tijdfout in de vaardigheidsproef een plaats in het klassement. In de landenwedstrijd behaalde Nederland ook goud. Dat stond eigenlijk al na het eerste onderdeel, de dressuur, vast.

IJsbrand Chardon met zijn span tijdens de marathon.

Bij Outdoor Brabant moest Chardon overigens wel zijn Australische rivaal Boyd Exell voorrang verlenen. De regerend wereldkampioen had na dressuur, marathon en vaardigheid 134,62 strafpunten, ruim 3 minder dan de Zuid-Hollander. ,,Jammer dat ik Exell niet heb kunnen verslaan, maar de Europese titel is ook heel fraai. Deze overwinning betekent veel voor me”, zei de 50-jarige menner die in zijn imposante paardensport carrière al vier keer wereldkampioen en maar liefst 22 keer Nederlands kampioen werd.

Het EK ontbrak dertig jaar lang op de kalender van de internationale hippische federatie FEI, in Breda werd een geslaagde herstart gemaakt. ,,Ik heb begrepen dat het EK nu weer om de twee jaar wordt gehouden, Aken heeft zich al kandidaat gesteld voor 2015.”

De gehele familie Chardon juichte met winnaar IJsbrand mee. Tijdens de marathon zaten vrouw Paulien en zoon Bram achterop de koets. Bram werd onlangs voor de eerste keer Nederlands kampioen bij de vierspannen pony’s.

Stegen.net | ANP