Bram Chardon Europees kampioen bij de vierspannen

  • 19 augustus 2019 12:03

door: redactie, 19 augustus 2019 12:03

DONAUESCHINGEN
STEGEN.NET | KNHS

Bram Chardon heeft bij het Europese kampioenschap vierspannen goud gewonnen. De Nederlander neemt daarmee de titel over van zijn vader IJsbrand. Het zilver in Donaueschingen in Duitsland ging naar de Fransman Benjamin Aillaud, voor de Belg Glenn Geerts.

Chardon werd derde in de dressuur. Daarna werd hij in de marathon tweede. De 26-jarige menner begon daardoor als leider van het klassement aan het laatste onderdeel, de vaardigheid. Chardon maakte één fout, al bij de vierde poort. Doordat hij verder foutloos bleef, stelde hij het goud veilig.

Bram Chardon EK 2019
Bram Chardon juicht na het behalen van de Europese titel vierspannen in Donaueschingen.
📸 FEI | Richard Juilliart

,,Die fout kwam onverwacht”, zei de Europees kampioen. ,,Dat was niet alleen spannend voor mijzelf, maar ook voor de mensen langs de kant. Maar het is allemaal gelukt. Mijn vader geeft zijn titel door aan mij, mooier kan haast niet.”

TeamNL behaalde in het landenklassement geen medaille. Dat kwam doordat Koos de Ronde al boos naar huis was vertrokken. De Ronde reed zaterdag bij de marathon met een verkeerde tijdentabel en liep daardoor 35 onnodige strafpunten op.

Dat was een fout van bondscoach Ad Aarts. ,,Een heel vervelend gebeuren. Achteraf blijkt dat ik had moeten controleren of iedereen de juiste informatie in handen had”, zegt Aarts. ,,Bij navraag door de vrouw van Koos, ging ik ervan uit dat ze het tweede formulier hadden en ik heb toen de verkeerde informatie verstrekt omdat de snelheden veranderd waren. Dit is een heel vervelend leermoment. Jammer dat het juist op een EK gebeurt.”