Teams uit Exloo scoren op Hippiade

Teams uit Exloo scoren op Hippiade

18 september 2011 18:42 Uit

Door redactie
 
Deel dit bericht
Leestijd: 3 minuten
  • KOOTWIJK

RV Exloo is zaterdag kampioen geworden bij de KNHS-kampioenschappen afdelingsdressuur en verenigingen. De enorme schare fans kregen zondermeer prachtige sport voorgeschoteld op deze laatste Hippiade van dit seizoen. RV Exloo was heel opvallend aanwezig met meerdere teams, die in de prijzen vielen. Noord-Brabant was opnieuw de sterkste regio. Ook PSV Schildwolde behaalde een titel.

Om serieus mee te dingen naar het verenigingskampioenschap moesten de verschillende afgevaardigden van een club uitblinken in een dressuur- of springproef op het niveau van de desbetreffende ruiter en een goed optreden verzorgen met een vier- of zestal van dezelfde club. De eventuele balken die in het selectieve springparcours van Henk Jan Drabbe werden gemaakt, werden afgetrokken van de scores voor individuele en afdelingsdressuur.

Onnodig te zeggen dat er op de schouders van de springruiters een zware verantwoording rustte. Ging vorig jaar LR Noord Veluwe Ruiters nog aan kop, dit jaar deden zij een goede poging hun titel te prolongeren, maar misten nipt een podiumplaats en werden vierde. Opstellen als eerste bij de paardencombinaties mocht LR Winterswijkse Ruiterclub. Bij de ponycombinaties lieten de altijd sterk rijdende Flevoruiters deze editie verstek gaan en hiervan profiteerden de Pasruiters (Neede). Werden zij vorig jaar nog tweede, nu schoven ze naar de hoogste plaats op het podium en in hun kielzog de nummer drie van vorig jaar, Klein maar Dapper (Nunspeet).

Noord-Brabant oppermachtig

In de afdelingsdressuur deden bij de Paarden twee teams per klasse mee in de gecombineerde rubriek M/Z-Zestal. De hoogste score was voor RV Exloo. Dit staaltje herhaalde een andere team van deze club in de klasse L. Daarmee leverde instructeur Koos Naber dus heel goed werk af. In de rubriek Viertal M/CDE legde deze fanatieke vereniging nog beslag op een derde plaats.

Het paarden zestal klasse L beet van Exloo de spits af en zette een keurige proef neer onder leiding van Mariëlle Visscher. Het team bestaande uit Julia van Schaik, Carmen Jager, Ciska Grootjans, Lisa van Mensvoort, Kirsten Stuut, Mariet Blink en Yvet Hooiveld haalde een score van 67,8 procent, waarmee ze ruimschoots de eerste plaats en dus het oranje kampioenslint behaalden.

Even later herhaalde het zestal in de klasse Z dit kunstje. Onder leiding van Koos Naber reden Ina Beuving, Janine Hooge, Martine Smid, Anneke Roos, Lisette Peeters, Marjan Hooge en Ciska Grootjans met een supergoed gereden proef met maar liefst 3% voorsprong naar de eerste plaats in de zwaarste klasse. Beide teams werden uitgebreid gehuldigd met oranje sjerpen, statiedekens en medailles.

Ook een pony viertal bestaande uit Marjan Hooge, Zoe Schipper, Floor van Manen, Lisa van Mensvoort, Janneke Blom en Janine Jager was afgevaardigd naar het NK en dit viertal reed mee in de klasse M. Een strakke proef met wat kleine foutjes resulteerde in een keurige derdee plaats in een sterk deelnemersveld van maarliefst 12 deelnemende viertallen.

RV Pampushout (Almere) pakte het kampioenslint in de welgevulde klasse Z. RSV Roland (Volkel) kreeg van beide juryleden de hoogste punten en werd eerste in de klasse M. De klasse L werd in het ochtendprogramma verreden in twee ringen, daarvan werden de beste drie viertallen per ring uitgenodigd voor de finale in de middag. De top drie in het eindklassement scheelde slechts tweetiende punt, een close finish dus, waarbij RV De Heemskinderen (Nistelrode) uiteindelijk als eerste mocht opstellen.

Net als bij de paardenruiters blijkt het zestal rijden bij de ponycombinaties ook steeds meer aan populariteit te winnen. Vooral in de L/CDE deed een flink aantal mee. Maar liefst negen teams verschenen in de baan, waarvan Rijdt met Beleid (Meerlo) hun naam helemaal waar maakte en eerste werd. Daarmee prolongeerde deze Limburgse club hun titel van 2010. In dezelfde klasse maar dan kleine maat ging de titel naar PC Het Edele Ros (Haaren). Legde PSV SEO twee weken eerder al beslag op de Hippiadetitel kür op muziek, in Kootwijk zetten de vier pony’s uit Schildwolde de beste Z-proef neer en werden dus wederom kampioen.

Het viertal van PC de Barchruiters (Barchem) zette een dijk van een M-proef neer en veroverden zo de titel. In de L, grote maat ging PSV Taxandria (Diessen) aan kop. In dezelfde klasse, maar dan kleine maat ging de gouden medaille naar PSV Sint Martinus(Someren-dorp). De ruiters van deze club vielen al op door hun fraaie outfit; een rood gilet met een witte blouse, een zwarte stropdas en dito rijbroek. Vervolgens reden zij steeds op goede afstand van elkaar en voerden de gevraagde oefeningen zeer correct uit. Met de overwinning van deze club liet Noord-Brabant de teller stoppen op zes winnende teams. Met dit aantal ging deze regio weer ruimschoots aan kop. Drenthe werd met twee winnende teams tweede.
[Stegen.net | KNHS]