archief
contact
+31 6 53239630

Wetenschappers bijeen over paardenwelzijn

Het Ises-congres trok veel wetenschappers. ©Arnd Bronkhorst

HOOGE MIERDE
Een kleine 300 wetenschappers uit 20 landen hebben tijdens het ISES-congres in Hooge Mierde van gedachten gewisseld over de laatste ontwikkelingen op het gebied van paardenwelzijn. ISES staat voor International Society for Equitation Science.

De zevende editie van het congres was druk bezocht. Een kleine greep uit de presentaties: Daniel Mills: Houden van paarden is minder belangrijk dan goed te zorgen voor een paard. Houden van een paard wil niet zeggen dat een paard de zorg krijgt waaraan het behoefte heeft vanuit zijn biologie en psyche gezien. Het is onze morele plicht om goed voor het paard te zorgen.

Het Ises-congres trok veel wetenschappers. ©Arnd Bronkhorst

Bij een onderzoek van Clayton naar bitloze hoofdstellen bleek dat de druk op het neusbeen hoog kan worden. ,,Je kan een bit misbruiken, maar de vraag is wat de druk van een bitloos hoofdstel voor een effect heeft”. Meer onderzoek is nodig.

René van Weeren gaf toelichting bij het onderzoek naar verschillende hoofdhalshoudingen. De sterrenkijker positie is de positie waarbij biomechanisch gezien de meeste problemen te verwachten zijn. De laag, diep en ronde houding kwam niet slecht uit het onderzoek. Volgens Van Weeren zegt dit niet dat deze houding door iedereen constant gebruikt moet worden. Afwisseling is heel belangrijk in training van paarden, en er zou ook nog meer onderzoek naar het gedrag moeten komen.

Tijdens de praktijkdag hebben wetenschappers (zoals Andrew McLean en Paul McGreevy) met de praktijkmensen zoals Kyra Kyrklund en Jody Hartstone gediscussieerd over de mogelijkheden van wetenschap voor de praktijk en andersom. Er ontspon zich een levendige discussie over hoe train ik paarden, was is learned helplessness en Rob en Robbert Ehrens sprongen live met harslagmeters om. Deze zaterdag werd daardoor een van de interessantste dagen.
[Stegen.net]

Total
0
Shares
0 deel
0 deel
0 deel
0 Tweet
0 deel