IJsbrand Chardon pakt zege in Leipzig

Share
  • 22 januari 2012 17:03

door: redactie, 22 januari 2012 17:03

LEIPZIG
IJsbrand Chardon heeft met een fenomenale rit de Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in Leipzig op zijn naam geschreven. De menner uit Den Hoorn startte met een wild card en bleef de Zweed Tomas Eriksson en de Duitser Christoph Sandmann ver voor. Theo Timmerman uit Putten kwam een seconde tekort en eindigde als vijfde, waardoor hij net naast een finaleplaats greep.

Het span van Chardon.

De beste zes menners van de stand na Leipzig krijgen een startbewijs voor de finale in Bordeaux op 3 en 4 februari. Zowel titelverdediger Boyd Exell als IJsbrand Chardon en Koos de Ronde (Zwartewaal) waren als zeker van een startplaats. Voor Theo Timmerman was zijn resultaat in Leipzig van doorslaggevend belang. Timmerman reed een vlotte en veilige rit, maar tikte in de staart van het parcours een bal van de kegels. De Hongaar Zoltan Lazar eindigde nipt voor Timmerman en verdiende daarmee een startbewijs voor de finale. De Zweed Tomas Eriksson kreeg met zijn tweede plaats het volle aantal punten waardoor hij opklom naar de vierde plaats in de eindstand en eveneens zijn reis naar Bordeaux kan plannen.

Hannover-winnaar IJsbrand Chardon was na de Wereldbekerwedstrijd in Mechelen eind december niet tevreden over zijn Lipizzanerspan en besloot de training van de indoor paarden op te voeren. ,,We hebben tussen Mechelen en Leipzig vaker getraind dan normaal en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Ik kon het span heel goed sturen en de paarden waren zeer wendbaar. Ik had in Leipzig niets te verliezen en heb de wedstrijd gebruikt als testwedstrijd. Ik heb een aantal korte wendingen gereden en dat pakte heel goed uit.”

Chardon had na de eerste omloop drie seconden achterstand op Eriksson. De viervoudig Wereldkampioen had niets te verliezen en gaf alles wat hij had. Dit resulteerde in een magnifieke ronde waar Eriksson die na hem startte, niet aan kon tippen. Voor Chardon is het de derde keer dat hij de Wereldbekerwedstrijd in Leipzig wint. Eerder won hij in 2007 en 2009.
[Stegen.net | KNHS]