IJsbrand Chardon toch nog op podium Leipzig

  • 1 mei 2011 17:52
door: redactie, 1 mei 2011 17:52

LEIPZIG – Menner IJsbrand Chardon uit Den Hoorn is zondag bij de wereldbekerfinale vierspannen als derde geëindigd. Hij kon in de finaleronde de achterstand op de Australische wereldkampioen Boyd Exell en de Hongaar Jozsef Dobrovitz niet meer goedmaken. Koos de Ronde eindigde als zevende en laatste.

IJsbrand Chardon met zijn vierspan.

Chardon maakte in de beslissende tweede ronde, met alleen de top drie nog in de ring, een stuurfout die hem op vijf strafseconden kwam te staan. Maar ook bij een onberispelijke rit was een eindtijd van 249,88 niet genoeg geweest voor een betere plaats op het erepodium. Daarvoor was zijn eerste optreden te matig.

De Zuid-Hollander haalde de ‘winning round’ maar ternauwernood. Zijn vierspan liet zich aanvankelijk in de Leipziger Messehalle slecht sturen waardoor er drie balletjes vielen. Door erg hard door te racen werd de straf van 15 tellen hem net niet noodlottig. ,,Ik kon maar een ding doen en dat was blijven rijden hoewel de voorpaarden niet fijn liepen.” Doordat de concurrenten ook fouten maakten, ging de viervoudig wereldkampioen toch door.

,,Normaal weet je dat het einde verhaal is met drie fouten. Dus ik was blij verrast”, zei Chardon. In de finale nam hij uiteraard alle risico’s om hogerop te komen. Dat lukte niet. De routinier kon er vrede mee hebben. ,,Ik ging in eerste instantie voor de wereldbeker, maar na de tegenvallende eerste omloop ben ik blij dat ik uiteindelijk nog derde ben geworden.”

Exell kwam uit op 242,12 en kreeg de hoofdprijs van 5500 euro. Dobrovitz, die eveneens geen kegeltje omreed, gaf ruim 5 seconden toe. De Ronde was in de eerste ronde zowel te langzaam als niet secuur genoeg. ,,Het lukte gewoon niet en dat is balen. Ik heb een ervaren span, dus daar ligt het niet aan. De voorpaarden liepen niet voorwaarts en dat heb ik nog nooit eerder gehad”, reageerde hij teleurgesteld.

Stegen.net | ANP