Emotionele Friese titel voor Saskia Meinema

Emotionele Friese titel voor Saskia Meinema

14 februari 2012 13:25 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

SNEEK
Saskia Meinema, vooral bekend als amazone van de Friese paarden Frizo van de Oostwal en Grand-Prix hengst Remon, wist afgelopen weekend met een KWPN’er de Friese Z2 titel te bemachtigen. Ze deed dat met Ustrada-Viola.

Saskia Meinema. ©knhs.nl

Meinema verdween twee jaar geleden een beetje uit beeld. Haar echtgenoot Jaap van de Nieuwenhuijzen overleed, ze verhuisde vervolgens in haar eentje terug naar Friesland en runt nu een eigen stal met 15 paarden, deels KWPN en deels Fries. Die periode was geen gemakkelijke en twee jaar lang kon Meinema (47) het niet eens meer opbrengen om in het zadel te stappen. Toen ze dat wel deed, in mei vorig jaar, brak ze prompt haar been toen er, op stal, een paard op haar been viel.

,,In september 2011 kon en wilde ik weer rijden. Toen ben ik er ook weer keihard tegenaan gegaan.” Met succes. Met de Flemmingh-dochter Ustrada-Viola werd Meinema Fries Kampioen in de Z2. En met de jonge Teeuwis Lieuwe van de Oostwal werd ze ook nog reservekampioen in de Z1.

Gemakkelijk kwamen die titels echter niet. Meinema ontdekte op het laatste moment dat ook de Z1-proef uit het hoofd moest worden gereden. En ook het oefenen op donderdag in de manege in Sneek verliep niet als gepland. ,,Dat ging gruwelijk beroerd.” Het kampioenschap zelf kon bijna niet mooier. De tranen stonden Meinema na het Fries volkslied dan ook in de ogen. Voor haarzelf, maar vooral voor haar man Jaap. Maar blij is ze zeker: ,,Ontzettend blij. Met de paarden, met de titel en ook het feit dat ik terugben op Friese grond”, aldus Meinema.

Even nog leek Meinema’s positie in het gedrang te komen. Corrie Venema-Pietersma uit Marssum had een matige eerste proef gereden, maar zette vervolgens een kür neer waarmee ze publiek en jury voor zich wist te winnen. Ze is dolblij met het succes met haar What’s Up Vip, haar eerste zelfgefokte veulen. ,,Achteraf denk ik wel: had ik die eerste proef maar sterker gereden. Nu zat ik net in de finale en heb ik mijn man gebeld dat hij echt even moest komen kijken. En toen ging het perfect, alles in de kür klopte.” Venema eindigde als vierde, Janny de Jong uit Vegelinsoord werd reservekampioen.

ZZ-Licht

Blijdschap was er ook bij Lotje de Groot (18) uit Lippenhuizen. Ze werd geboren en getogen op manege De Ponyhof van haar ouders, en reed menig pony naar de Z. Anderhalf jaar geleden kreeg ze de enorm stoere hengst Vancouver onder het zadel, die al eerder in de subtop actief was. ,,Toch kwam het regiokampioenschap toen net te vroeg voor ons, we vormden nog geen combinatie.” Nu wel en dat leverde een prima proef op én de beste gewaardeerde kür. Jiska van den Akker, de amazone uit Kootstertille die jaren geleden ook Totilas opleidde, reed Tamariola naar het reservelint.

De Z1 bracht na een flinke selectie een finale van bijna uitsluitend Friese paarden. Harmina Holwerda (27) spande de kroon met twee paarden aan de start. Met haar eigen Petrus Pj won ze het kampioenschap, met Martinus van haar werkgever Stal Wybenga in Oudwoude werd ze vierde.
[Stegen.net | KNHS]

Uitslagen:
ZZ-Licht
1. Lotje de Groot, Vancouver/ Neostan, Expansie Ruiters, 63.19 %
2. Jiska van den Akker, Tamariola/ Wellington, Ypeyruiters 63.09 %
3. Dagmar Koelma, Don Juan/NN, Tjongerruiters, 61.91 %

Z2
1. Saskia Meinema, Ustrada-viola Oostwal /Flemmingh, Poptaruters, 64.34 %
2. Janny de Jong, Gentleman/ Limes, Ruterwille, 64.02 %
3. Annette Verbeek, Zephyros/ Osmium, Dongerruters, 63.71%

Z1
1. Harmina Holwerda, Petrus Pj/ Heinse 354,Maartenruiters, 64.12%
2. Saskia Meinema, Lieuwe van de Oostwal /Teeuwis 389, Poptaruters, 62.21%
3. Bennie van Es, Siebe fan de Kadyk /Andries 415, Linderuiters, 63.97%

M2
1. Bennie van Es, Tymen Fan De Kadyk /Mintse 384, Linderuiters, 65.00%
2. Kim Jacobi, Après Minuit/ Prestige Vdl, Tjongerruiters, 64,17%
3. Marijke Bijker, Benson S/ Sandreo, Waldrane, 63,83%

M1
1. Sabien Mollema, Zharr Royal/ Rhodium, Waardruiters, Makkum 65,50%
2. Sandra de Kort, Roos Stables Bluf/ Scandic, WaterPoorters, 65,33%
3. Jacqueline Dokter-Termeer, Bono/ Scandic, Hynstewille, 64,83%