Hester Klompmaker prolongeert Friese titel

  • 29 juli 2002 20:38
door: redactie, 29 juli 2002 20:38

Gorredijk | STEGEN.NET

Hester Klompmaker was tijdens de Friese kampioenschappen afgelopen zaterdag in Gorredijk in blakende vorm. Met veel machtsvertoon prolongeerde ze de titel in de ZZ-klasse met de hengst No Limit. In de spannende barrage bleef de combinatie als enige foutloos. Bovendien was No Limit veruit de snelste. Ook de titel reservekampioen werd een prooi voor de oppermachtige amazone van de Postruiters.

Ook met Revanche Z bleef ze, ondanks een balkje, haar voornaamste concurrent Dennis van Tilburg met VDL Hold Up Premier nog royaal de baas. De combinatie van stal Van de Lageweg in Bears ging in een verwoede poging de titel naar zich toe te trekken hopeloos in de fout en kwam met 11 strafpunten en een matige tijd van 46,36 aan de meet. Een prachtige verrichting derhalve van de succesvolle amazone uit Buitenpost, die ook vorig jaar in Gorredijk het kampioenslint kreeg uitgereikt. Niet eerder slaagde zij erin een dubbelslag te slaan.

Verrast
Klompmaker was zelf nogal verrast dat in de finale – met zes paarden weer eens redelijk goed bezet – No Limit haar de titel bracht en niet Revanche Z. ,,No Limit is van de twee het meest betrouwbaar. Revanche is sneller.” In de spannende barrage demonstreerde No Limit niet alleen zijn puike springkwaliteiten, hij bleek ook nog eens supersnel te kunnen rondgaan. Enkele weken geleden sprong de combinatie tijdens het verregende concours van Burgum voor het eerst in de klasse ZZ.

Dat Hester Klompmaker met Revanche Z tweede werd op het FK was mede te danken aan zijn vaste berijdster Margriet Zuidema uit het Groninger Oostwold. Zij is in blijde verwachting en daarom brengt Klompmaker de nazaat van Rebel II zolang uit op de concoursen. Voor de Belgische ruiter Dennis van Tilburg, die in het ZZ ook met VDL Lexington in de ring verscheen, was er nog een mooie troostprijs in de vorm van het kampioenschap in de klasse Z met VDL Onatello, eveneens een nakomeling van Indoctro. Meervoudig kampioene Nathalie van der Mei was wel als toeschouwer aanwezig, maar kon niet meedoen vanwege een nog niet geheel herstelde knieblessure.

Dressuur
De Friese titel in de zwaarste dressuurklasse – Z2 – ging zaterdag naar Laurien van der Meer met haar vaste dressuurpaard Meister J, een nazaat van de hengst Hemmingway. De amazone van de Sjaarda Liauckema-ruiters kreeg voor haar proeven van de jury 131,78 punten, ruim drie meer dan de indoorkampioene van dit jaar Nelleke de Graaf uit Buitenpost met Mariola. Dressuur-amazone Jiska van den Akker uit Kootstertille kan eveneens terugzien op een geslaagd FK, want zij veroverde twee titels. In het Z1 was zij met Odyssee in de ogen van de jury de beste, terwijl in de klasse M2 zij met Pina Colada overtuigend kampioen werd. Zij kreeg een waardering van 663 punten, 11 meer dan nummer twee Evelien Duin met Marten.

In de zwaarste klasse bij de pony`s was de veertienjarige Veronique Roerink uit Twijzel veruit de sterkste. Op Easy Dancer, waarmee ze dit jaar Nederlands kampioen indoor werd, vergaarde de amazone van de Postruiters 752 punten, 29 meer dan nummer twee Tineke de Vries met Larsinaa van Het Paardevriendje. Veronique Roerink werd met Ryfedd First ook kampioen in de klasse M1. In het Z1 sloot Kim Jacobi uit Katlijk op Bernsteiners Beau haar periode als pony-amazone veelbelovend af met de Friese titel.