Gothenburg: Van der Vleuten laat punten liggen

Share
  • 26 februari 2012 19:31

door: redactie, 26 februari 2012 19:31

GOTHENBURG
Marco Kutscher is zondag winnaar geworden van de wereldbeker tijdens de Göteborg Horse Show. De Duitser won met Satisfaction Frh. Beste Nederlander was Marc Houtzager op plaats 14. Maikel van der Vleuten wist helemaal geen punten te vergaren en staat nu eerste reserve om nog te kunnen deelnamen aan de finale tijdens Indoor Brabant.

Marco Kutscher viert de overwinning met Satisfaction.

De beste achttien van deWest-Europese league zijn startgerechtigd in de finale, die van 19 tot en met 22 april tijdens Indoor Brabant in Den Bosch wordt verreden. Toch starten de eerste negentien van deze lijst, omdat de Australische Edwina Tops-Alexander niet meetelt en daardoor is Maikel van der Vleuten de eerste reserve.

Bronnen in het Britse kamp weten te melden dat Ben Maher, wel in de top achttien, niet naar de finale gaat, om zijn krachten te sparen voor de Olympische Spelen. John Roche, FEI directeur springen zei daarover: ,,Het is bij mijn weten in de geschiedenis van de wereldbeker nog nooit voorgekomen dat alle achttien in de eindstand na de laatste wedstrijd daadwerkelijk van start gaan in de finale, vandaar dat ik Maikel alle kans geef in zijn provinciehoofdstad tijdens de finale in actie komen.”

Daarmee is het aantal Nederlandse ruiters dat in deze finale van start gaat beperkt gebleven tot twee, want naast Maikel van der Vleuten heeft ook Harrie Smolders uit Hooge Mierde zich bij de top achttien van de West-Europese League weten te rijden met een 17e plaats.

De wereldbekerwedstrijd in Gothenburg kende een grillig verloop. Overal werden fouten gemaakt en uiteindelijk bleven vijf combinaties foutloos. Dat hadden er gemakkelijk een paar meer kunnen zijn, want maar liefst tien ruiters kwamen met één enkele fout aan de meet. Onder de ruiters die met één fout over de eindstreep kwamen was ook Marc Houtzager (Rouveen) met  de goedgekeurde hengst Sterrehof’s Opium.

Maikel van der Vleuten leek met VDL Groep Verdi op weg naar een foutloze rit. Op de oxer waar Houtzager een fout kreeg kroop Verdi in de wending die daarop volgde net te veel naar binnen. ,,Tot daar aan toe ging het perfect, maar in de wending na de oxer richting een steilsprong met daaronder een blauw zeil kreeg ik, doordat Verdi iets naar binnen kroop, geen mooie afstand. Op die steile hindernis ging het nog goed, maar daardoor kwam ik niet mooi bij de insprong van de dubbel, waardoor we daar op zowel de insprong als de uitsprong een fout kregen.”
[Stegen.net | KNHS]