Eric ten Cate grootverdiener op HRD Bronneger

  • 25 maart 2012 16:57
door: redactie, 25 maart 2012 16:57

BRONNEGER | STEGEN.NET

Eric ten Cate was zaterdag spekkoper bij de belangrijkste rubrieken van de Hondsrugse Ruiterdagen. De 24-jarige profruiter uit Geesteren won zowel de Grote Prijs als het barrièrespringen.

Voor de Grote Prijs klasseerden de beste drie uit de klasse Z en de beste drie uit de ZZ zich. ZZ-winnaar Weite Oldenziel uit Gieten zette ook in deze finale een prima rit neer, door met Valanta foutloos te blijven in 41.97. Maar het bleek niet genoeg: Eric ten Cate zette de chronometer stil op 41.02 en daarmee was de Twentse ruiter met Vera Lynn (Epilot x Libero H) winnaar van het hoofdnummer.

Eric ten Cate won met Vera Lynn de Grote Prijs in Bronneger.
FOTO: ROOS MEERTENS

Voor Ten Cate was de zege geen verrassing. ,,Vera Lynn is al zo’n vijf jaar bij mij op stal en ik weet dus heel goed wat ik aan haar heb. Ze heeft ook al in het 1.40 gelopen, maar heeft nu een kleine rustpauze gehad. In de aanloop naar het buitenseizoen pak ik haar weer rustig op. Deze wedstrijd paste heel goed in het schema en ik kom ook graag naar het noorden. Ik vind de sfeer en de gastvrijheid hier erg goed.”

Eigen wedstrijdstal
Ten Cate leerde het vak onder andere op de BWG-Stables van de gebroeders Ben, Wim en Gerco Schröder. Maar in 2007 begon hij met z’n broer en vader z’n eigen wedstrijdstal. ,,Ik heb al een paar keer zomers hier in Bronneger gereden, maar nog nooit indoor. Robert Roordink maakte mij enthousiast, vooral ook omdat er barrièrespringen op het programma staat. Dat ligt me wel.”

Maureen Bonder greep in Bronneger naast de hoofdprijzen. De amazone uit Schoonoord behaalde wel een aantal goede klasseringen, maar in de ZZ-klasse viel ze, na een foutloze eerste omloop, in de tweede ronde van haar toppaard Alex. Het liep gelukkig wel goed af, maar de wedstrijd was daarmee wel over voor het Drentse talent.

Revanche Bonder
Maar Bonder kreeg toch nog iets van een revanche, want in het barrièrespringen gooide ze hoge ogen. Van de acht deelnemers die de strijd aangingen over de steeds hogere steilsprongen wist Bonder samen met Eric ten Cate tot de beslissende ronde door te dringen. Maar de hoogte van 1.90 bleek voor Maureen Bonder net te veel van het goede; zij hoorde een balk neerploffen, terwijl Eric ten Cate met zijn paard Vharanta wel zonder kleerscheuren over de obstacels ging en daarmee zijn tweede hoofdprijs van de avond veilig stelde.