Dennis van den Brink grijpt ontbrekende titel

Dennis van den Brink grijpt ontbrekende titel

1 april 2012 11:26 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

Ermelo | STEGEN.NET | KNHS

In de volle prijzenkast van Dennis van den Brink ontbrak nog één belangrijke titel: die in de ZZ-klasse. Afgelopen zaterdag kon de 18-jarige ruiter uit Nijkerkerveen ‘eindelijk’ deze hoofdprijs ook in ontvangst nemen. Van den Brink zegevierde met de merrie Ultra in de ZZ tijdens de indoorkampioenschappen van de KNHS in Ermelo.

Zeven combinaties wisten in de ZZ door te dringen tot de barrage. In die barrage probeerde de één na de ander een snelle foutloze rit te realiseren, maar tot de één na laatste starter, titelverdediger Alexander Vincentius faalde ieder. Vincentius stuurde zijn als dressuurpaard gefokte Zadarijke (San Remo x Havidoff) foutloos rond in een vlot gereden rit.

Dennis van den Brink

Dennis van den Brink werd met Ultra ZZ-kampioen.
FOTO: KNHS | Jacob Melissen

De laatste starter, Dennis van den Brink, die in Ultra (v. Casall) een scherpe merrie heeft, wist relatief eenvoudig de tijd te verbeteren en kon zich even later laten huldigen als de nieuwe KNHS kampioen in de klasse ZZ. ,,Ik heb de KNHS titels in de klassen L, M en Z reeds op mijn naam staan en deze stond op mijn lijstje om ooit nog eens te winnen. Dat dit nu gelukt is, daar ben ik blij mee!”, aldus de nieuwe kampioen. ,,Ik heb in Ultra een hele fijne merrie, die over een groot hart beschikt en ik denk dat zij één van de beste paarden is waarover ik op dit moment beschik. Ik hoop dat zij aan het einde van het buitenseizoen in staat is om relatief eenvoudig een 1.40-wedstrijd te lopen.”

Alexander Vincentius uit Heesch was dik tevreden met zijn zilveren medaille. ,,Mijn paard is acht jaar jong en ik heb bewust een rustig barrageparcours gereden. Mijn doel als één na laatste starter was een foutloze rit in een vlotte tijd. Daarmee zou ik zeker van de tweede plaats zijn en daar was ik dik mee tevreden. Die aanpak is gelukt, want met Dennis na mij wist ik zeker dat hij altijd een snellere barragerit zou rijden dan ik.”

Volgens de ruiter uit Heesch, die in dezelfde Masterclass van Deurne zit als Bart Lips en ook binnenkort examen moet doen, kleefde zijn paard in de eerste manche iets aan het been, maar was Zadarijke in de tweede ronde veel scherper. “Toen ik de eerste manche liep was mijn indruk dat het een echt kampioenschapsparcours was en dat het een klus was om foutloos te blijven. Tijdens het rijden bleek ik eigenlijk heel gemakkelijk foutloos te kunnen blijven en dat was ook in de tweede omloop het geval. Dat ik nu als titelverdediger als tweede ben geëindigd geeft me een goed gevoel, waardoor ik rustig ga doorwerken richting het NK junioren, dat eind april in Mierlo wordt verreden. Daar op het podium te staan is van nu mijn doel”, aldus Vincentius.

Weite Oldenziel zorgde voor noordelijk succes door in de ZZ als derde te eindigen met Valanta. De 35-jarige ruiter uit Gieten heeft Valanta de laatste weken goed aan het springen. Valanta heeft als vader de springhengst Niveau. De vader van de moeder is de dressuurhengst Rossini, terwijl haar grootmoeder een tuigpaardhengst als vader heeft, waardoor alle smaken van de KWPN fokkerij in deze zeer goed springende merrie aanwezig zijn.

In het dagelijks leven is Oldenziel directeur van de farmaceutische fabriek Offichem, die aan vijftig mensen werk biedt. ,,Ik heb een drukke werkweek, waardoor ik slechts driemaal per week, tussen neus en lippen door, anderhalf uur tijd heb om mijn vier paarden te rijden. Voor mij is het rijden van wedstrijden echt een hobby geworden. Daarom ben ik blij nu op het podium te staan met twee jongelui boven me, voor wie het rijden van springpaarden bijna een full time job is geworden. Om toch iets  van wedstrijdritme te hebben opgedaan voor dit kampioenschap heb ik afgelopen weekeinde nog deelgenomen aan een wedstrijd. Het is ook wel eens bij me opgekomen om met de wedstrijdsport te stoppen, maar het paardenhart klopt nog zeer intens”, aldus Weite Oldenziel, wiens broer Job, ook een succesvol ruiter, vanaf afgelopen vrijdag als afgestudeerd radioloog aan de slag mag.

Klasse Z

Het KNHS Indoorkampioenschap springen klasse Z kende twee manches en een barrage. Voor die barrage wisten zich slechts twee combinaties te plaatsen. Joey Alberti uit het Limburgse Enighausen won de titelstrijd met Flip, voor Bart Lips (Hilvarenbeek) die Uzi Lana bereed, terwijl de op voorhand kansloos geachte Michiel de Ruyter uit Meerlo zeer verrassend het brons wist op te eisen met Stiphouts Caramella.

Z-kampioen Joey Alberti was zelf verrast door zijn succes. ,,Ik rijd vanaf mijn elfde pony en ben nu 33 jaar. Dit is voor het eerst in die 22 jaar dat ik op het podium sta. Het was altijd net niet”, aldus Alberti. “Daarbij komt ook nog eens dat ik mij niet kan herinneren ooit aan deze kampioenschappen te hebben deelgenomen. Dit jaar vond ik dat ik mijn Z en ZZ paarden goed in vorm had en dacht: kom, laat ik het eens proberen”, aldus Alberti, die sinds enige tijd in het Limburgse Enighausen een eigen trainingstal heeft.

De titel in de klasse M ging naar de 19-jarige Tess Krabbe uit het Twentse Agelo met Zip Code (v. Quattro). Goede tweede was Amanda Slagter uit Veendam met Vienna. Zij was in de barrage ruim een halve seconde langzamer. In de klasse L ging de titel naar Bo Cranen uit Boekel met Cassius Clay.
[Stegen.net | KNHS]

Uitslagen:
ZZ:

1) Dennis van den Brink – Ultra (v. Casall) – 0 / 0 – 56.54 / 0 – 33.09
2) Alexander Vincentius – Zadarijke (v. San Remo) – 0 / 0 – 56.14 / 0 – 36.50
3) Weite Oldenziel – Valanta (v. Niveau) – 0 / 0 – 58.22 / 4 – 33.48

Z:

1) Joey Alberti – Flip (v. Phillip S) – 0 / 0 – 58.69 / 4 – 30.89
2) Bart Lips – Uzi Lana (V. Celano) – 0 / 0 – 56.22 / 12 – 33.71
3) Michiel de Ruyter – Stiphout’s Caraamella Z (v. Caretano Z) – 4 – 56.75

M:

1) Tesse Krabbe – Zip Code (v. Quattro) – 0 / 0 – 31.99
2) Amanda Slagter – Vienna (v. Hattrick) – 0 / 0 – 32.53
3) Kelly Nieuwerf – Vasthi (v. Elcaro) – 0 / 0 – 33.10

L:

1) Bo Cranen – Cassius Clay (v. Cartano) – 0 / 0 – 28.02
2) Alice Naber-Lozeman – Coral Estate Ayo (v. Timeless) – 0 / 0 – 28.61
3) Edwin Oosterbroek- Tuinpoint Zariska (v. Con Capitol) – 0 / 0 – 29.66