Formeren dressuurteam lastige puzzel voor Sjef Janssen

Formeren dressuurteam lastige puzzel voor Sjef Janssen

22 juni 2012 00:09 Uit Door Steven Stegen
Deel dit met je vrienden

ROTTERDAM
Het CHIO van Rotterdam zou voor bondscoach Sjef Janssen meer duidelijkheid moeten brengen over welk team straks naar Londen gaat. Maar de uitkomsten in het Kralingse Bos, waar Nederland de landenwedstrijd won zonder echte topprestaties, maakt het er voor Janssen niet eenvoudiger op. ,,Ze voelden druk en wisten daardoor niet hun normale niveau te halen”, aldus Janssen.

Eén ding werd in Rotterdam wel duidelijk: Patrick van der Meer is een gevaarlijke outsider. Hij won de Grand Prix 3* overtuigend met Uzzo, met 75.043%. Dat bleek bijna een vol procent hoger dan de score van Gal en Undercover (74.085%) en daarmee zou Van der Meer in de GP 5* virtueel als tweede zijn geëindigd. Volgens internationaal jurylid Wim Ernes zijn de uitslagen van de Grand Prix 3* naadloos in te voegen in de uitslag van de Grand Prix 5*, omdat beide proeven door dezelfde juryleden werden beoordeeld, waarbij ook de positie van waaruit ze beoordeelden onveranderd bleef. Daar moet dan ook de reden worden gezocht dat bondscoach Sjef Janssen het moeilijk heeft.

Janssen over zijn worsteling: ,,Na de Nederlandse Kampioenschappen in Hoofddorp zat ik met mijn handen in het haar en eerlijk gezegd het is er voor mij in Rotterdam niet gemakkelijker op geworden. Organiseer nog maar een paar selectiewedstrijden, misschien dat er dan duidelijkheid komt! De verschillen zijn immers miniem. Van der Meer scoorde 75.043% en onze laatste man, Minderhoud, bleef steken op 72%. Voor mijn gevoel voelden alle Nederlandse combinaties de druk om zich waar te maken, waardoor ze net niet hun normale niveau wisten te halen”, aldus Janssen.

En dan is er nog de partner van Sjef Janssen, Anky van Grunsven. Met een voorzichtige rit op haar vertrouwde Salinero werd ze vijfde, nog achter Imke Schellekens met Hunter Douglas Toots. ,,Ik had liever of veel hoger, of veel lager gescoord. Dan was het tenminste duidelijk geweest”, aldus Anky van Grunsven. Nu haalt ze vergelijkbare resultaten als de andere kandidaten, die achter de niet op het CHIO aanwezige Adelinde Cornelissen strijden om drie plaatsen. „Bij mijn eerste test in Hoofddorp liep het absoluut niet. Nu ging het een stuk beter. Maar het sprong er nog niet uit. Aan de andere kant, als je de resultaten van het laatste half jaar bekijkt ben ik toch nog de nummer twee van Nederland.”

Parzival

Sjef Janssen zorgde deze week voor consternatie met uitspraken over de fitheid van Parzival van Adelinde Cornelissen. In de huidige staat zou Parzival niet zeker zijn van een ticket voor Londen. Adelinde’s vriend Sjaak van der Lei ontzenuwde alle geruchten bij RTV Drenthe. ,,Parzival heeft geen peesblessure en is weer in training. Na de wereldbekerfinale in Den Bosch is bewust en in overleg gekozen voor een lange rustperiode, die nu voorbij is.”
[Stegen.net | GPD | RTV Drenthe]