Sjef Janssen stopt na Londen als bondscoach

Sjef Janssen stopt na Londen als bondscoach

21 juni 2012 15:07 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

ROTTERDAM
Sjef Janssen stopt volgens het ANP na de Olympische Spelen als bondscoach van de Nederlandse dressuurruiters. ,,Ik blijf waarschijnlijk wel actief voor de nationale bond, maar het etiket bondscoach verdwijnt boven mijn hoofd”, zei Janssen tegen het persburo.

Onder leiding van Janssen won Oranje voor de eerste keer goud op de Europese- en wereldtitelstrijd. Individueel won hij als trainer van Anky van Grunsven al drie keer olympisch goud.

Sjef Janssen.

Janssen zegt meer tijd te willen inruimen voor de training van buitenlandse paarden en ruiters. ,,Totilas? Het zou kunnen”, zei hij over het duurste dressuurpaard ter wereld, dat van Nederlandse handen nu in Duitse handen is. Mogelijk dat Janssen bij de KNHS als trainer of adviseur actief blijft. ,,Daar gaan we na Londen over praten.”

De succestrainer verwacht niet met een hoogtepunt afscheid te nemen. ,,We hebben er nog nooit zo slecht voor gestaan als nu”, zegt hij,
vooruitblikkend op Londen. ,,Misschien in Seoul 1988, toen Anky voor het eerst meedeed op de Spelen. Sindsdien deden we toch altijd minimaal mee om zilver.”

Bij de Wereldruiterspelen van 2010 in Kentucky wonnen de Nederlandse dressuurruiters alles. Janssen: ,,We hadden de medailles voor het uitkiezen. Ongelooflijk dat dit nog maar 2 jaar is geleden. Na het vertrek van Totilas is alles minder geworden. De ruiters hebben we wel. De paarden missen vaak nog ervaring.”

Daardoor is er in Londen hooguit brons weggelegd. Janssen: ,,Dat is dan nog alleen het geval als Parzival van Adelinde Cornelissen fit genoeg is om mee te doen. Daar gaan we voorlopig van uit.”

Verder heeft hij Anky van Grunsven, Edward Gal, Hans Peter Minderhoud en Imke Schellekens-Bartels in de aanbieding. In de landenwedstrijd van het CHIO zat er niet veel verschil tussen de prestaties. Opvallend was dat Patrick van der Meer met Uzzo in een bijrubriek hoger scoorde dan de andere olympische kandidaten.

Janssen: ,,Patrick doet het fantastisch. Bij de Olympische Spelen gaan echter andere factoren een rol spelen. Ja, ervaring. Patrick heeft geen wedstrijd onder grote druk gereden. Misschien laat ik hem nog in Aken starten, daar is de spanning ook groot. Ik moet er nog even over denken.”
[Stegen.net | ANP]