NK dressuur: Young Riders en Junioren overtuigen

Share
  • 8 juni 2012 17:09

door: redactie, 8 juni 2012 17:09

HOOFDDORP
Stephanie Kooijman heeft vrijdag op het NK-dressuur het eerste onderdeel van de Young Riders gewonnen. De amazone uit Oud-Beijerland stond bij twee juyleden aan kop met President’s Winston (OO Seven x Cocktail), terwijl de derde jury het duo als vierde plaatste. Bij de Junioren haalde Dana van Lierop verpletterend uit met DJ Tiësto.

Stephanie Kooijman met Presiden't Winston.

Bij de Young Riders was er sprake van een sterke kopgroep. Stephanie Kooijman is dan ook allerminst zeker van goud, want de top vijf zit erg dicht bijelkaar. Angela Krooswijk staat met Flash voorlopig tweede. Haar achterstand in het eerste onderdeel was slechts drie punten. ,,Kooyman toonde met Winston een heel mooi en sterk gereden drafgedeelte en daarnaast reed ze in de galop mooie wissels en sprong haar paard de series recht en heel mooi. In de pirouettes kan ze zich verbeteren, want die waren niet alleen iets te groot gesprongen, ook was er even sprake van een lichte onbalans. Ook in de keertwendingen, en de uitgestrekte stap valt voor haar winst te boeken als ze iets minder afwachtend tijd”, aldus jurylid Jan Peeters.

Over Krooswijk was Peeters zeer te spreken. ,,In mijn ogen een zeer sterk gereden proef, waarbij de zijgangen in draf haar aandacht nodig hebben. De appuyementen werden zeer goed uitgevoerd. In galop toonde deze combinatie mooie series, maar ook bij haar zouden de pirouettes iets sterker uitgevoerd mogen worden. Nu bleef Flash iets vlak. Opvallend is dat de amazone haar proef zeer exact rijdt”, vertelde Peeters.

Junioren

Dana van Lierop uit Lierop heeft met DJ Tiësto in de eerste wedstrijd van het NK Junioren verpletterend uitgehaald. Met een werkelijk schitterende proef zette zij Suzanne van de Ven, die met Donna Gracia tweede werd, op bijna zes procent achterstand. Daarmee heeft Van Lierop ruim zicht op de hoogste plek op het ereschavot aanstaande zondag.

De Junioren werden meer als de Young Riders geplaagd door de straffe wind, die de zeildoeken daken van de tribune liet bollen en dan weer met veel geweld op de stalen spanten liet terugvallen. De straffe wind blies tijdens deze wedstrijd zelfs tot tweemaal, waarbij één keer bij Dana van Lierop, de dressuurhekjes omver. De straffe wind had  zeker invloed op de prestaties, want vele combinaties reden behoudend.

Eddie de Wolff van Westerode, die in deze wedstrijd als voorzitter van de jury fungeerde, was zeer enthousiast over de rit van Dana van Lierop. ,,Volgens mij had zij de meeste wind van alle combinaties, maar zowel paard als amazone lieten zich daardoor niet in het minst afleiden. Dana liet haar paard steeds mooi weg van de hand lopen, terwijl je als ruiter vaak geneigd bent om onder deze omstandigheden het paard iets meer in de hand te houden. Het was werkelijk een hele mooie proef en als je iets zou willen opmerken dan zou je kunnen zeggen dat Tiësto in de galop een fractie meer verzameld zou mogen zijn en de keertwendingen zouden iets kleiner gereden mogen worden, maar dat is bijna spijkers op laag water zoeken bij een zo goed gereden proef onder deze omstandigheden”, aldus De Wolff.
[Stegen.net | KNHS]