Duitse dressuurploeg onbedreigd naar zege op CHIO Aken

Duitse dressuurploeg onbedreigd naar zege op CHIO Aken

5 juli 2012 18:46 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

AKEN
De Nederlandse dressuurploeg is donderdag derde geworden in de landenwedstrijd van het CHIO van Aken. Patrick van der Meer leverde met Uzzo de beste prestatie (72.936%) en lijkt daarmee meer kans te maken op een ticket voor Londen dan Imke Schellekens, die met Hunter Douglas Toots tot 71,596% kwam. Duitsland won met overmacht, voor Denemarken.

De Duitse dressuurploeg, louter samengesteld uit amazones, leverde een puike prestatie. Met een score van 233.554 stak de equipe mijlen boven de rest uit. Vooral Kristina Sprehe, de jongste in het team, wist te imponeren. De 25-jarige amazone leverde met Desperados de hoogst gewaardeerde proef af: 79,702%. ,,Het was een super prestatie”, vatte de Duitse bondscoach Jonny Hilberath de proef samen. Helen Langehanenberg behaalde met Damon Hill 78,426%. Anabel Balkenhol en Dablino kwamen tot 75,426% en Dorothee Schneider en Diva Royal kwamen met 74,277% uit de strijd.

Kristina Sprehe was met Desperados individueel de beste.

Schneider debuteerde op het CHIO, als vervanger van de zieke Matthias Rath. De kans dat Rath met Totilas nog naar Londen gaat lijkt verkeken. Zelfs de eigenaar van Totilas, Paul Schockemöhle, acht dat erg onwaarschijnlijk. En dan waren er nog de uitspraken van springruiter Ludger Beerbaum, die tegen Duitse media zei dat Totilas een wonderpaard was toen ‘ie nog onder Edward Gal liep.

Patrick van der Meer scoorde met zijn Uzzo dus net ietsje beter dan Imke Schellekens met Hunter Douglas Toots. Bondscoach Sjef Janssen was duidelijk: ,,Naast de Grand Prix telt ook de Special die zaterdag verreden wordt mee. Daarna tellen we de punten bij elkaar op en wie het hoogst scoort gaat mee. Zo houden we het klinisch en zwart/witter dan dit kan niet.”

Patrick van der Meer was erg blij met zijn prestatie, ondanks de fouten die hij aan het einde van de proef maakte. In de ogen van Patrick was zijn debuut in Aken hem meegevallen en wil hij doorgaan op de gestage weg naar boven. ,,Ik wil niets forceren en als de Olympische Spelen tot de mogelijkheden behoren is dat mooi. Lukt het niet, dan is er voor mij geen man overboord. We hebben volgend jaar een EK en over twee jaar een WK. Uzzo is pas elf en over vier jaar is hij pas vijftien en dan zijn de OS in Rio”, aldus Van der Meer.

Voor Imke Schellekens waren de druiven na haar rit iets zuur. ,,Ik heb gedaan wat ik kon, maar ben niet tevreden. Toots kan in dit drukkend warme weer moeilijk zijn warmte kwijt en mede daardoor miste het gemak waarmee hij anders zijn oefeningen uitvoert. Ik heb er voor mezelf alles uitgehaald wat er in zit, maar ik denk dat het niet genoeg is. Er hadden meer achten in de waardering moeten zitten. Die had ik moeten scoren in bijvoorbeeld de pirouettes en de andere galoponderdelen. In draf was Toots te gewoon.”

Stephanie Peters, die als eerste deelnemer de dressuurring binnenreed, zette met Unlimited een degelijke proef neer. De Roermondse amazone legde er de nadruk op dat ze fouten in de proef wilde voorkomen. ,,Unlimited mist nog ervaring en ben er voor gegaan om geen fouten te maken. We hadden op ons protocol dan ook alleen maar voldoendes, maar tegelijkertijd ook geen enkele acht. Wat voor mij echter het belangrijkste blijft was dat Unlimited gedurende de gehele proef uitsluitend en alleen geconcentreerd was op mij, waardoor we in de volgende wedstrijd iets meer risico kunnen gaan nemen.”

Ook Marlies van Baalen was tevreden over haar rit met BMC Miciano. Marlies traint sinds een half jaar traint bij Nicole Werner en is daar zeer tevreden mee. ,,Mijn moeder is mijn moeder en zij heeft me altijd getraind, maar als ik rijd heeft zij ook last van spanning. Deze overstap werkt voor mij goed en eerlijk is eerlijk, mijn moeder helpt me ook nog steeds. Ik ben tevreden over mijn proef, al merk ik dat er ruimte is voor verbetering.”
[Stegen.net | DPA | KNHS]

Uitslag landenwedstrijd dressuur (Grand Prix):
1. Duitsland – 233.554
2. Denemarken – 221.000
3. Nederland – 214.192
– 26) Stephanie Peters – Unlimited (Jazz x Winckenburgh) – 69.064*
– 21) Marlies van Baalen – BMC Miciano (Medici x Dialekt) – 69.660
– 13) Imke Schellekens-Bartels – HD Toots (Jazz x Havidoff) – 71.596
– 9) Patrick van der Meer – Uzzo (Lancet x Indoctro) – 72.936