“Aantal dekkingen KWPN-hengsten met kwart gedaald”

Share
  • 26 november 2012 15:00

door: Steven Stegen, 26 november 2012 15:00

blokjeERM | STEGEN.NET
Het aantal dekkingen met KWPN-hengsten is over de afgelopen drie jaar met een kwart gedaald. Dat schat Peter Pluijter, voorzitter van de regio Drenthe van het KWPN. Toch is hij voor de wat langere termijn optimistisch.

De sombere berichten in de media van de laatste tijd spreken boekdelen. Paarden zouden massaal naar de slager gebracht worden, ze worden tegen dumpprijzen verkocht en soms zelfs verwaarloosd. Pluijter ontkent niet dat er een kern van waarheid in kan zitten, ,,al heb ik niet de indruk dat paarden massaal naar de slager worden gebracht. Ik denk wel dat veel particulieren de crisis voelen en dat het voor die mensen nu een stuk lastiger is. Maar aan de andere kant zijn goede sportpaarden nog altijd veel geld waard.”

Dat het aantal dekkingen nu terugloopt viel te verwachten. ,,Er is nu minder markt voor jonge dieren en de koper is kritisch. Toch verwacht ik dat het wel weer gaat aantrekken. Je kunt er een simpele rekensom op loslaten. Kijk maar naar het aantal mensen dat de paardensport beoefent. Na een jaar of vijf tot acht gaan veel van de ruiters toch weer een nieuw paard kopen. En dan heb ik het nog niet eens over de groeimarkten als China en Rusland. Daar is van serieuze fokkerij geen sprake en daar kunnen wij als Nederlandse fokkers veel aan hebben.”