archief
contact
+31 6 53239630

Sectorraad paarden: zo beroerd is het niet

ERMELO – Het gaat helemaal niet zo slecht in de paardensector zoals deze week naar buiten is gebracht. Dat zegt althans de  Sectorraad Paarden (SRP), de collectieve belangenbehartiger voor de georganiseerde paardenhouderij. De SRP spreekt zelfs van een groeiende activiteit in de paardensector.

Volgens de sectorraad paarden is de handel niet zo beroerd als door anderen wordt beweerd.

Vereniging Sportpaardenhandelaren Nederland (VSN) heeft de afgelopen maanden te maken gehad met een toename van afzet van paarden, onder andere naar het buitenland. Voorzitter Daan Nanning: ,,Een stagnatie in de afzet is ons niet onbekend, daar hebben we mee te maken gehad. Juist de laatste maanden trekt de afzet weer aan.” Nanning en zijn collega handelaren zijn van mening dat, onder andere door het toenemende gebruik van het medium internet, de particuliere verkoop van paarden verder toeneemt. ,,Het wordt steeds makkelijker voor particulieren om een paard te kopen. Essentieel bij de aankoop van een paard is goede voorlichting door een professionele verkoper.”

Ook de KNHS is positief. Directeur John Bierling constateert nog altijd groei van het aantal leden dat zich aansluit bij de sportbond. ,,Wij hebben op dit moment te maken met toename van het aantal recreanten dat zich aansluit bij de KNHS. Ook het aantal wedstrijdstarts blijft stijgen,” aldus Bierling.

Volgens het KWPN blijft er vraag naar  kwaliteitspaarden. De goede prijzen die betaald worden op de verschillende veilingen getuigen daarvan. KWPN-directeur Johan Knaap: ,,Het KWPN-paard is gefokt voor topsport en boekt internationale successen. Daarmee is het een gewild exportproduct. Begin dit jaar werden drie springpaarden voor astronomische bedragen verkocht en ook dit jaar lijken de veilingen goede resultaten te boeken. Nu de euro ten opzichte van de dollar wat is gezakt zou je kunnen verwachten dat vanuit de met dollar betalende landen wat meer vraag komt. Onze samenwerking met onder meer Rusland en China begint zijn vruchten af te werpen. Het zal wel even duren voordat de handel weer zo floreert als een paar jaar geleden, maar voor correct opgeleide paarden is de afzetmarkt behoorlijk goed. Met name in het onderste segment is de handel moeilijk. Kwaliteit is dus het sleutelwoord.”

Het grootste paardenstamboek van Nederland merkt een lichte terugloop in het aantal dekkingen. ,,Dit is het gevolg van strengere selectie door fokkers, niet meer iedere merrie wordt gedekt,” aldus Johan Knaap. ,,Strengere selectie leidt op termijn tot hogere kwaliteit.”

Stegen.net

Total
0
Shares
0 deel
0 deel
0 deel
0 Tweet
0 deel