Anky van Grunsven krijgt Fanny Blankers Koen Award

Share
  • 19 december 2012 01:19

door: redactie, 19 december 2012 01:19

AMSTERDAM
Ze heeft in de paardensport alles gewonnen wat er te winnen valt. Anky van Grunsven kreeg er dinsdagavond nog een belangrijke onderscheiding bij. De succesvolle amazone kreeg op het Sportgala van NOS/NOC*NSF de Fanny Blankers Koen Award, als waardering voor haar hele carrière.

Anky tijdens de ceremonie

Anky van Grunsven was duidelijk ontroerd. Foto: NOS.nl

Van Grunsven is de elfde Nederlandse sporter die de prijs ontvangt. Johan Cruijff, Anton Geesink, Sjoukje Dijkstra, Ard Schenk, Nico Rienks, Peter Blangé, Leontien van Moorsel, Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Edwin van der Sar gingen van Grunsven voor.

Op de Olympische Spelen in Sydney, Athene en Hong Kong won Van Grunsven individueel goud, en in Sydney en Hong Kong maakte ze deel uit van het zilver winnende team. In Londen veroverde ze team brons. Daarnaast won ze talloze medailles op EK’s en WK’s en was ze vele malen de sterkste in de wereldbeker finales

,,Ik weet nog niet of ik doorga. Daar ga ik morgen over nadenken”, reageerde Anky, die de onderscheiding ontving uit handen van voormalig Oranjedoelman Edwin van der Sar. Nadat zij de plaquette in ontvangst had genomen werd haar een vocale hulde gebracht door Mathilde Santing. Zowel Anky als haar partner Sjef Janssen waren daardoor zichtbaar ontroerd.

Bij de mannen werd Epke Zonderland Sportman van het Jaar. Voor de verkiezing van de Sportvrouw van het Jaar waren vier sporters, waaronder dressuuramzone Adelinde Cornelissen (Nijkerk) genomineerd. Met een historisch klein verschil werd tot Sportvrouw van het Jaar verkozen zwemster Ranomi Kromowidjojo. De hockeydames werden verkozen tot Sportploeg van het Jaar.