Amy Graham wint op ICNN Drachten haar eerste Grote Prijs

Share
  • 15 januari 2013 19:33

door: redactie, 15 januari 2013 19:33

DRACHTEN
Het ICNN in Drachten heeft een Australische winnares gekregen, de vanuit België opererende Amy Graham. Met haar schimmel Bella Balouet, een bij het AES goedgekeurde hengst, klopte ze in de barrage Robert Vos met Selano.

Robert Vos ging als tweede van start met zijn ‘leenpaard’ Selano (Corland x Bentley) en ging tot op het laatst aan de leiding. In de jacht naar de eerste prijs van 10.000 euro daverde Amy Graham vol tempo naar de allerlaatste hindernis, waarbij ze zag dat haar hengst Bella Baloubet (Baloubet du Rouet x Landadel) niet goed zou gaan uitkomen. Dankzij haar dressuurwerk, reageerde haar fantatische schimmelhengst direct op haar ophouding, maakte hij een extra galopsprong en wapperde hij dankzij zijn springvermogen alsnog foutloos over de laatste hindernis.

De Australische Amy Graham heeft haar stal in België.

De Australische Amy Graham heeft haar stal in België.

,,Waar ik het vandaag op gewonnen heb? Op geluk”, straalt ze na afloop. ,,Ik ging op mijn instinct af en had het geluk dat Bella Baloubet daar zo goed op reageerde. Hij zat bijna op zijn kont en trok vanuit de stilstand zo weer aan”, is Amy Graham opgelucht. ,,Het heeft lang geduurd, maar eindelijk hebben we een Grote Prijs in Europa gewonnen. Ik ben al zo vaak tweede, derde of vierde geweest! Wat ben ik blij dat ik een paar dagen voor Drachten nog kon bijschrijven!”

De kans is groot dat we het duo niet meer samen op het toneel zien verschijnen. Er is veel animo voor Bella Baloubet en de amazone zal een keer tot verkoop overgegaan. “Hij heeft er nu de leeftijd voor en de resultaten. Met de opbrengst kan ik gaan investeren in mijn eigen toekomst als ruiter.”

Ook de nummer twee, Robert Vos, weet wat het is om geld te moeten verdienen om topsport te kunnen bedrijven. Hij verkoopt zijn toppaarden steevast en zal ook zijn nummer twee van vandaag weer moeten afstaan. ,,Selano is van de Zweedse Hanna Klensmeden, die met hem op het EK voor junioren reed. Ze traint bij mij op stal maar brak twee weken geleden haar been. Ze vroeg of ik Selano fit wilde houden. Ik nam hem mee naar oefenparcours en dat voelde zo goed dat ik hem voor Drachten inschreef. Een goede beslissing! Het paard springt abnormaal, gewoon een machine.”

Blije gezichten dus na afloop van een fantastisch weekend met grandioze sport, maar ook tevredenheid bij show director Chris van Dam. ,,Het is het tweede jaar dat we dit concours organiseren en voor het eerst dat we van een één- en tweesterren evenement naar een twee- en driesterren concours zijn gegaan. We hadden een top deelnemersveld en veel meer bezoekers dan vorig jaar, ondanks dat we in hetzelfde weekend zaten als de hengstenkeuring van het Friesch Paarden Stamboek en het EK schaatsen in Heerenveen. Ik hoop dat we met elkaar zo door kunnen blijven groeien.”