Beat Mändli houdt Marc Houtzager op tweede plaats in Villach

Share
  • 3 februari 2013 20:02

door: redactie, 3 februari 2013 20:02

VILLACH
In het Oostenrijkse Villach was dit weekeinde het Glock Horse Performance Center het decor van een internationaal springconcours op drie sterrenniveau. In de met 60.000 euro gedoteerde Grote Prijs leken de Nederlandse ruiters op weg naar de eerste vier plaatsen in de eindstand, totdat de laatste starter, de Zwitser Beat Mändli met Louis, roet in het eten gooide en de overwinning voor de neus van Marc Houtzager met Sterrehof’s Uppity wegkaapte.

Beat Mändli op weg naar de overwinning in de Grote Prijs van Villach. ©Michael Rzepa

Beat Mändli op weg naar de overwinning in de Grote Prijs van Villach. ©Michael Rzepa

Gerco Schröder legde met Urban Hero, waarmee hij onlangs nog de Grote Prijs van Zuidbroek won, beslag op de derde plaats. Wout-Jan van der Schans realiseerde als één van de eerste starters in de tweede ronde de allersnelste tijd, maar omdat Van der Schans in de eerste manche al tegen een springfoutje was aangelopen bleek een vierde plek het hoogst haalbare. Ook Jur Vrieling uit Holwierde dook met VDL Bubalu onder de tijd van Houtzager, maar ook zij liepen tegen een springfout, aan waardoor zij als vijfde eindigden. Op vrijdagavond zegevierde Gert-Jan Bruggink (De Lutte) met Cash Junior in de kwalificatiewedstrijd voor de Grote Prijs.

Marc Houtzager was uiterst tevreden met zijn tweede plaats. ,,Uppity sprong fantastisch en achteraf had ik mijn paard in de barrage iets korter voor de muur moeten zetten. Dat deed Mändli wel en daar heb ik denk ik de wedstrijd verloren. Aan de andere kant, het zou té mooi zijn geweest, vier Nederlanders op de plekken 1 t/m 4 in deze Grote Prijs.”

Dit concours, dat gerund wordt door de Nederlander Marcel Schoenmakers die op dit hippisch centrum als bedrijfsleider werkzaam is en in Nederland als dressuurruiter succesvol is, werd ook door vele sterren bezocht. Lionel Richie gaf zaterdagavond een concert en beroemdheden als Roger Moore en Jean Claude Vandamme bezochten de wedstrijden, evenals Bo Derek. ,,Ik moest Marc Houtzager en Jur Vrieling vertellen wie Bo Derek was, want dat wisten ze niet. Zo merk je toch dat je ouder bent dan je denkt”, vertelde Wout-Jan van der Schans. ,,Ik ben zeer ingenomen met de vierde plek, want na de eerste manche stond ik elfde en de beste twaalf mochten terugkomen voor de tweede manche. Dan vierde worden is meer dan ik mocht verwachten. De piste is niet erg groot en er stond best een pittig 1.50 m. parcours met, zoals we van Rothenberger gewend zijn, tricky afstanden. Het was voor het eerst dat ik Sacramento drie dagen lang heb ingezet op 1.50 m. wedstrijden en we waren in alle wedstrijden geplaatst. De tweede manche liep voor mij echt fenomenaal en ik ben dan ook dik tevreden met de uitslag”, aldus Wout-Jan.

Uitslag:
1. Louis – Mändli Beat (SUI) 0 39.16 – Round 2
2. Sterrehof’s Uppity – Houtzager Marc (NED) 0 40.03 – Round 2
3. Urban Hero – Schröder Gerco (NED) 0 42.11 – Round 2
4. Sacramento – Schans Wout-Jan van der (NED) 4 38.75 – Round 2
5. VDL Bubalu – Vrieling Jur (NED) 4 39.98 – Round 2
6. Uppercut DS – Gaudiano Emanuele (ITA) 4 41.08 – Round 2
7. Armani The Gun CH – Mallat Maiju (FIN) 4 43.23 – Round 2
8. Balouzino – Skrzyczynski Jaroslaw (POL) 4 43.45 – Round 2
9. Zydoctro vd Kapel – Bettinger Marc (GER) 8 39.81 – Round 2
10. Ballymore Eustace – Carey Shane (IRL) 8 44.42 – Round 2
11. Carlina – Coyle Trevor (IRL) 8 50.21 – Round 2
12. Delphi – Bahamdan Kamal Abdullah (KSA) 9 56.24 – Round 2