Springruiters winnen Nations Cup Abu Dhabi, glansrol Frank Schuttert

Share
  • 22 februari 2013 09:38

door: redactie, 22 februari 2013 09:38

De Nederlandse springruiters hebben de eerste wedstrijd in de FEI Nations Cup 2013 gewonnen. Het Oranjeviertal Eric van der Vleuten (Wan Architect), Aniek Poels (Baggio II), Frank Schuttert (Winchester HS) en Maikel van der Vleuten (Kisby) versloeg donderdag bij de seizoensopening in Abu Dhabi de ploegen van Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk.

Debutant Frank Schuttert uit Ommen, vorige maand tijdens Jumping Amsterdam de verrassende winnaar van de Grote Prijs, onderscheidde zich in het bijzonder op het hippische centrum Al Ain met twee foutloze parcoursen. Daar slaagden uiteindelijk maar vier van de 36 gestarte combinaties in.

Frank Schuttert en Winchester (archief).

Frank Schuttert en Winchester (archief).

Poels en Schuttert legden in de eerste manche een stevige basis voor een goed eindresultaat met een nulronde. Vader en zoon Van der Vleuten maakten beiden een springfout. Hoewel ze als ruiter over veel ervaring beschikken, zijn de paarden die ze ditmaal zadelden wel nieuw op dit niveau. De dieren bleken dat goed aan te kunnen. In de tweede omloop tikten ze geen balk af.

Van der Vleuten jr. had als laatste starter niet eens in actie hoeven komen, omdat de Nederlandse zege al vaststond. Hij gaf er niettemin de voorkeur aan toch te rijden, met succes. Het verschil met de Britten en Duitsers bleef 6 strafpunten.

Bondscoach Rob Ehrens was zeer ingenomen met de prestaties. ,,Het was best een pittige proef, met veel moeilijke lijnen. Parcoursbouwer Leopoldo Palacios had zijn best gedaan er een smakelijke wedstrijd van te maken, waarin de tijd ook een rol speelde. Er stonden delicate steilsprongen in en echt brede oxers”, aldus Ehrens.

Minder te spreken is hij over de nieuwe opzet van de Nations Cup. De reeks telt liefst 22 kwalificatiewedstrijden wereldwijd in plaats van de acht grote in Europa vorig jaar, waaronder uiteraard het CHIO van Rotterdam. De concoursen van dat kaliber, met onder meer ook La Baule, Aken en Hickstead, vormen nog wel steeds de eerste divisie. Waar de finale wordt gehouden, is nog niet bekend.