Brabantse amazones heersen bij KNHS-titelstrijd Z2 en ZZ-licht

Share
  • 10 maart 2013 14:33

door: redactie, 10 maart 2013 14:33

Joyce Lenaerts won in een op een thriller lijkende strijd met Show Boy (v.Show Star) de KNHS Indoortitel in de klasse Z2. Een uiterst expressief gereden Kür, die daardoor zeer gewaagd was, bezorgde de 31-jarige amazone uit het Brabantse Leende de zege. Zij scoorde maar liefst 75.67% en zette daarmee haar achterstand op de winnaar van de eerste wedstrijd in dit kampioenschap Dana van Lierop met Finest (v.Florestan I) om in een voorsprong van bijna een heel procent. Dinja van Liere legde met Hexagon’s Bon Ami (v.Labo) beslag op het brons.

Joyce Lenaerts en Show Boy in de ereronde. ©Jacob Melissen

Joyce Lenaerts en Show Boy in de ereronde. ©Jacob Melissen

,,Ik ben ongelooflijk blij met deze titel. Ik wist dat ik hem niet cadeau zou krijgen, want net als tijdens de Brabantse kampioenschappen won Dana van Lierop de eerste wedstrijd en kon ik haar in de Kür voorbij gaan”, aldus Lenaerts, die lest bij Anky van Grunsven. Lenaerts reed een uiterst gedurfde kür, waarin zij de risico’s niet schuwde. ,,De sterke punten van mijn paard liggen in de uitgestrekte draf en de uitgestrekte galop en in deze onderdelen heb ik bewust risico’s genomen, zonder de rust in mijn paard te verliezen. Daarbij bleef ik exact op de muziek rijden. Dat kan ook omdat Show boy heel goed luistert. Dat geeft me ook de mogelijkheden om in de voorbereiding op een oefening net iets meer tijd te nemen. Ik had mij voorgenomen om een expressieve Kür te rijden en daarbij foutloos te blijven en dat is helemaal gelukt”, aldus een dolgelukkige winnares.

Dana van Lierop was van mening dat zij in de dressuurring iets te lang moest wachten voordat ze van de jury de bel hoorde als startsignaal. ,,Ik had Finest in de losrij ring perfect voor elkaar, maar ik moest wachten tot de jury de protocollen had ingevuld en toen zakte mijn paard in. Dat neemt niet weg dat ik het verlies helemaal aan mezelf te danken heb, want ik had met meer lef en durf moeten rijden. Ik denk dat ik foutloos door de proef reed, maar het spectaculaire ontbrak en dat heeft me vandaag de overwinning en het kampioenschap gekost”, aldus Van Lierop, die pas voor de derde keer met dit paard van start ging in een wedstrijd.

Dinja van Liere vond zij in de eerste wedstrijd haar kansen op de titel had verspeeld. ,,Ik heb me tijdens het losrijden vergist. Mijn paard was te vroeg klaar voor de wedstrijd, daardoor zakte hij gedurende proef steeds verder in. Over de Kür ben ik zeer tevreden, alhoewel hij in de aanleuning iets mooier had kunnen blijven. Maar volgens mij was het een mooie en gedurfd gereden Kür, die mooi paste op de muziek”, aldus de Dinja, die sinds twee jaar verbonden is aan stal Hexagon van Leunis van Lieren in Schore. In de Kür eindigde van Liere als tweede, maar in de eerste wedstrijd was zij als derde geëindigd en haar voorsprong op Van Lierop in de Kür was niet groot genoeg om op te klimmen naar de tweede plek in de eindstand van het KNHS kampioenschap.

De Noordelijke deelnemers kwamen er in de Z2 niet echt aan te pas. Gronings kampioene Vai Bruntink werd met Chardonnay zevende in de eerste proef. Drents kampioene Marjan Hooge stuurde Fulltime naar de 16e plaats en moest Hester Bischot (Emmen) en haar schimmel Trovador Raposa nog boven zich dulden op plaats 14. Linda Kouwenhoven nam met Zico de 17e plaats in.

Jurylid Saskia Vis fungeerde als voorzitter van de jury tijdens de Kür en had genoten van de ritten die zij te beoordelen had gekregen. ,,We hadden alle drie Joyce Lenaerts op de eerste plaats staan. Haar paard Show Boy heeft een schitterende draf, een sterke galop en in de stap heeft zij punten laten liggen. Tijdens haar rit werd duidelijk dat Joyce een zeer ervaren amazone is, die de risico’s aan durft te gaan, maar wel binnen de grenzen blijft, waardoor er een fraai expressief beeld ontstaat”, aldus mevrouw Vis.

ZZ-licht

De dag opende met de strijd in de klasse ZZ-Licht en daarin zegevierde Anne Meulendijks uit Heeze op overtuigende wijze met President’s Mdh Avanti. Het algemene niveau van dit kampioenschap is in de breedte wel eens hoger geweest, want in de eerste proef wisten slechts twee combinaties een score te realiseren boven de 70%.

De top drie van de eerste wedstrijd maakte het wel uiterst spannend. Jasmien de Koeyer, rijdend voor de LR Oud-Beijerland maar wonende in het in Zeeuws Vlaanderen gelegen Sint Jan Steen, wilde in de uitgestrekte draf net iets te veel, waardoor haar paard TC Take It Easy (v. Florestan I) even in galop viel. Mede daardoor eindigde zij in de Kür als derde en verloor ze de geringe voorsprong aan Gergor Tacx (Wassenaar) met Vivace de Jeu (v. Contango). De voorsprong van Anne Meulendijks met President’s Mdh Avanti (v. United) kwam geen moment in gevaar.

Anne Meulendijks werd met Avanti kampioen in de ZZ-licht.

Anne Meulendijks werd met Avanti kampioen in de ZZ-licht.

De 19-jarige amazone, die deel uitmaakt van het A-kader bij de Young Riders, reed een tweetal foutloze ritten. ,,Ik ben voor 200% tevreden, want Avanti heeft zich in beide wedstrijden helemaal voor mij ingezet. Als je kijkt naar de onderdelen waarover ik zelf heel tevreden ben dan zijn dat de wissels, die heel goed gesprongen werden en de uitgestrekte draf en galop. Die twee bewegingsvormen beheerst Avanti helemaal”, aldus de amazone, die hoopt zich komende zomer met dit paard te kwalificeren voor het EK Young Riders.

Gregor Tacx was ook zeer ingenomen met de zilveren medaille. ,,Tijdens het Indoor Hengelo in 2010 raakte Vivace de Jeu geblesseerd en dit is pas zijn derde wedstrijd. Vaak leek Vivace weer hersteld, maar dan was hij toch net niet topfit. Dat is ook de reden dat ik in de Kür behoudend heb gereden en we de uitstraling iets misten. Het was een doelbewuste keuze van mijn coaches Coby van Baalen en Johann Hinnemann om foutloze ritten neer te zetten en dat houdt in op safe rijden. Nu alles goed lijkt kunnen we weer gaan werken aan meer expressie, maar dat we op de goede weg zijn bewijst deze tweede plaats in dit kampioenschap”, aldus een dolgelukkige Gregor.

Voor Jasmien de Koeyer was het terugvallen van het zilver naar het brons een kleine teleurstelling. ,,In de eerste proef liep het werkelijk fantastisch, maar in de Kür speelden denk ik zenuwen mij en spanning mijn paard parten. Het liep gewoon minder dan ik verwacht en gehoopt had. Vooral de rijfout die ik maakte in de uitgestrekte draf tastte mijn zelfvertrouwen wel wat aan.”

Einduitslag ZZ-licht:
1. Anne Meulendijks (Heeze) – President’s Mdh Avanti – 74.11
2. Gregor Tacx (Wassenaar) – Vivace de Jeu – 69.79
3. Jasmien de Koeyer (Sint Jan Steen) – TC Take It Easy – 69.60

Einduitslag Z2:
1. Joyce Lenaerts – Show Boy – 73,57%
2. Dana van Lierop – Finest – 72,67%
3. Dinja van Liere – Hexagon’s Bon Ami – 71,13%