Vol programma tijdens jubileumeditie Indoor Tolbert

Share
  • 23 maart 2013 15:33

door: redactie, 23 maart 2013 15:33

Tolbert | STEGEN.NET

Het 25e concours hippique Indoor Tolbert – van 29 maart tot en met 6 april – kent een overvol programma. Mede vanwege het jubileum staat het concours bol van activiteiten, waarbij paardensport voorop staat. Hoogtepunten zijn ook dit jaar weer de Subtop bij de dressuur en de Grote Prijs van Tolbert bij het springen.

Maar daarnaast zijn er behalve de wedstrijden nog veel andere aantrekkelijke programmaonderdelen. Een expositie met beeld- en tekstmateriaal over 25 jaar Indoor Tolbert is één van die activiteiten, net als een springwedstrijd met deelname van oud-winnaars van de Grote Prijs van Tolbert. Ook het gratis entree verlenen aan bezoekers die de tuigpaardenavond op klompen bezoeken is ook een van de activiteiten die te maken hebben met het jubileum.

Hans de Vries en Veldheer wonnen de vorige editie van Indoor Tolbert. ©Indoor Tolbert

Hans de Vries en Veldheer wonnen de vorige editie van Indoor Tolbert.
Indoor Tolbert

In deze bijzondere editie van Indoor Tolbert staan de schijnwerpers echter ook op de deelnemers in de verschillende wedstrijden. Het concours dat in 1989 zijn oorsprong kent, heeft verschillende disciplines op haar programma staan.

De dressuursport neemt daarbij een belangrijke plaats in. Tijdens de dressuurdagen, vrijdag 29 en zaterdag 30 maart, komen tal van regionale toppers in de ring. De noordelijke dressuurelite is verenigd in de zogenaamde Subtop. Deze deelnemers komen uit in de klassen ZZ zwaar en de Prix St. George. Bekende namen die in Tolbert in de Suptop verschijnen zijn onder anderen Grieteke Oldenburger (Veendam), Truusje Smeding (Vries), Callista Leeuwerke (Finsterwolde), Marloes Oosterhof (Zuidbroek) en Annemiek Vincourt (Zuidwolde).

Verder komen in de lichtere klassen onder anderen Marjan Oosterhof (Nuis), Marloes Oldenhuizing (Leek), Annet Koning-van der Velde (Nuis) en Odilia Arkema (Marum) in actie. Naast deze lokale amazones staan ook bekende dressuurdeelnemers als Laura Zwart (Oosterwolde|), Jarmilla Peterson (Wedde) en Hergen van Hall (Menaldum) op de deelnemerslijst.

In de tuigpaardenrubrieken (zaterdagavond 30 maart) komen deelnemers van ver en nabij. Een van de plaatselijk favorieten is Harm Wieringa uit Tolbert en ook Anna Marie Dijk uit Leek mag zich tot de plaatselijke cracks rekenen. De tuigpaardenavond biedt veel variatie met Friese paarden, KWPN-paarden, shetlanders en een show met een paard achter de wagen.

Traditioneel biedt Indoor Tolbert veel ruimte aan de pony’s. Zondag en maandagochtend staan de jeugdige ruiters met hun edele viervoeters centraal en in de klassen die in de ring komen is erg veel deelname.

Vanaf maandagmiddag 1 april komen de paarden in de ring voor hun springwedstrijden. Van de klassen B tot en met ZZ is de belangstelling bijzonder groot. Wedstrijdsecretaris Martje Hecker heeft samen met de andere bestuursleden van Indoor Tolbert, honderden combinaties ingedeeld. Onder de deelnemers veel ruiters en amazones uit de regio. Maar ook van daarbuiten. De meest in het oog springende namen zijn Nathalie van der Mei (Makkinga), de winnaar van verleden jaar Hans de Vries (Gytsjerk), Job Oldenziel (Gieten), Niels Mulder (Langezwaag) en Folkert Kelderman (Rinsumageest).

Daarnaast zijn er twee Duitse ruiters uit het grensgebied. Eén daarvan is geen onbekende. Hartwig Rohde, winnaar van Indoor Tolbert in 2008, komt naar het Groninger dorp en ook Christian Markus heeft ingeschreven. De ruiter uit Werlte wist zich onlangs te plaatsen voor de finale van de German Horse Pellets Tour in Leipzig, een uitstekend bezet concours, waarvoor ook Hartwig Rohde zich wist te kwalificeren. De afsluitende Grote Prijs van Tolbert is op 6 april.