Adelinde Cornelissen tevreden met zilver in finale wereldbeker

Share
  • 28 april 2013 09:31

door: redactie, 28 april 2013 09:31

GÖTEBORG | STEGEN.NET | ANP | DPA
Adelinde Cornelissen is zaterdag tweede geworden in de dressuurfinale van de wereldbeker in Göteborg. Dat betekende een stapje terug voor de amazone uit Nijkerk, die het evenement de afgelopen twee seizoenen had gewonnen. Met Jerich Parzival kwam ze tot een score van 86.214. Dat was minder dan die van de Duitse Helen Langehanenberg met Damon Hill, 88.286.

Edward Gal, met Totilas zegevierend in 2010, werd deze keer derde. Met Glock’s Undercover was hij goed voor 84.446. Marlies van Baalen, de derde Nederlandse deelneemster, werd 12e. Met Miciano kwam zij uit op 70.286.

finale wereldbeker dressuur Adelinde Cornelissen

Adelinde Cornelissen, Helen Langehanenberg en Edward Gal op het erepodium.
FOTO: FEI | ROLAND THUNHOLM

Eerder in de week in het Scandinavium van Göteborg vertoonde Cornelissen, dit seizoen vaak eerste in de wereldbekerwedstrijden, in de Grand Prix enige haperingen. Ze kwam daar uit op een voor haar zeer ongewone vierde plaats. In de kür deed ze het zaterdag aanmerkelijk beter. Haar prestatie was zelfs vrijwel gelijk aan die waarmee ze vorig jaar in Den Bosch won. Alleen scoorde er nu iemand net iets hoger.

Voor het eerst sinds 2009 ging de zege in de finale daarmee niet naar Nederland. Destijds won, in Las Vegas, de Amerikaan Steffen Peters met Raval. Naast Cornelissen en Gal won ook Anky van Grunsven namens de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie de wereldbeker. De drievoudig olympisch kampioene uit Erp deed dat maar liefst negen keer, met de paarden Bonfire en Salinero.

Helen Langehanenberg met Damon Hill op weg naar de titel. ©FEI/Roland Thunholm

Helen Langehanenberg met Damon Hill op weg naar de titel.
FOTO: FEI | ROLAND THUNHOLM

Cornelissen, meervoudig Europees kampioene én met Parzival winnares van het zilver op de Olympische Spelen van Londen, wilde niets van een teleurstelling weten. ,,Eigenlijk ben ik heel tevreden. Ik heb alles gedaan wat ik kon. Mijn paard liep goed. Meer dan dit zat er niet in.”

Gal zei dat hij zonder verwachtingen met zijn nog onervaren paard naar de Zweedse stad was gekomen. ,,Ik wist nog niet precies hoe hij zou reageren op deze omstandigheden. Achteraf kan ik zeggen dat ik fijn heb gereden. Met Undercover is het zo dat als het loopt, het ook echt loopt. Dan lukken de meeste dingen wel. Verder weet ik dat de dingen die niet helemaal klopten beter kunnen. Het ziet er goed uit.”

Grootste succes
Voor winnares Helen Langehanenberg was het haar eerste zege in de finale van de wereldbeker. De 30-jarige Duitse was compleet in de wolken. ,,Alles klopte van A tot Z”, jubelde Langehanenberg over haar optreden met de 13-jarige hengst. Na haar eigen rit durfde ze niet meer naar de concurrentie te kijken. ,,Als ik zelf rijd ben ik niet nerveus, maar dat toekijken is vreselijk.” Isabell Werth werd met Don Johnson vijfde en was daarmee tevreden. ,,Er zit nog steeds vooruitgang in en hij heeft hier op het toppen van zijn kunnen gepresteerd.”

  • Finale wereldbeker 2013 kür:
    1. Helen Langehanenberg (Dui) Damon Hill 88.286
    2. Adelinde Cornelissen (Ned) Jerich Parzival 86.214
    3. Edward Gal (Ned) Glock’s Undercover 84.446
    4. Vilhelmson-Silfvén (Zwe) Don Auriello 82.661
    5. Werth (Dui) Don Johnson 80.429
    6. Truppa (Ita) Eremo del Castegno 79.696
    12. Marlies van Baalen/Miciano 70.286