Mathijs van Asten met Corientes winnaar Grote Prijs Sibculo

Share
  • 30 juni 2013 21:04

door: redactie, 30 juni 2013 21:04

De Grote Prijs van Sibculo is zondagmiddag een prooi geworden voor Mathijs van Asten en zijn negenjarige bruine ruin Corientes (v. Clinton x Carthago Z). Van Asten dook als tweede starter in de barrage van de wedstrijd over 1,45 meter 0,59 seconde onder de tijd van Isheau Wong (Taipeh), die met Zadarijke V het spits had afgebeten. Dertien concurrenten slaagde er daarna niet in het tweetal van de troon te stoten. Robert Vos kwam met de achtjarige vosruin Another Pleasure (v. For Pleasure x Ramiro Z) nog het dichtst in de buurt, maar bleef ten opzichte van Van Asten 0,79 seconde achter.

Mathijs van Asten had zich vooraf amper illusies gemaakt over een zege in de Grote Prijs van Sibculo, waarmee hij 6250 euro verdiende. ,,Er waren zo veel snelle ruiters bij dat ik dacht geen kans te maken. Bovendien was het voor Corientes zijn eerste Grote Prijs op dit niveau. Ik had me voorgenomen een vlotte barrage te rijden. Van een naar twee liep het heel mooi en daarna kon ik strak doorrijden. Ik heb niet alles op alles gezet, maar achteraf was het genoeg om te winnen. Sommige ruiters namen wat risico en kregen een pechfout.”

Mathijs van Asten met Corientes in de Grote Prijs van Sibculo. ©Jacob Melissen

Mathijs van Asten met Corientes. ©Jacob Melissen

Corientes moet een van de opvolgers worden van de twee toppaarden die hij dit jaar verkocht. ,,Hij is nergens bang voor, heeft heel veel kwaliteit en is erg voorzichtig. Ik ben nu bezig weer wat op te bouwen en hoop op enige termijn weer echt mee te kunnen doen. Komende week start ik bij het CSI Twente in Geesteren. Daarom was het prettig dat ik ook hier op gras kon rijden, daarvoor was dit een mooie oefening. Het is een heel plezierig concours, lekker ongedwongen. Ik ga door zoals ik nu bezig ben en dan zie ik wel waar ik uit kom. Ik heb een eigen stal en de handel gaat heel goed. Dat moet ik in elk geval zo houden.”

Robert Vos kon prima leven met zijn derde prijs. De Wierdenaar: ,,Je moet niet vergeten dat Another Pleasure nog maar acht is. Dan mag je ook nog niet alles van hem vragen. Hij heeft in elk geval alles in zich. Ook de rijderij hebben we nu voor elkaar. We hebben een beetje aan de dressuur gewerkt, nu is hij heel gemakkelijk. En springen kan hij. Dit was pas zijn derde Grote Prijs. In Vlamertinge reden we dubbel nul en werden we vierde en hier was hij alle dagen foutloos. Als je dan bij de eerste drie zit in de hoofdrubriek, mag je alleen maar tevreden zijn.”

Op ruim drie seconden van Vos nam Suus Kuyten met Dakota du Buisson de vierde plek voor haar rekening. Tom Brinkman met Lexington en Harrie Wiering met World Wide, vorig jaar winnaar van de eerste editie in Sibculo, waren de snelste vierfouters en hadden bij een nulronde de top drie gehaald. Nu werden ze zevende en achtste. Ze werden gevolgd door Jesper Romp met Agodinus en Sander Geerink, die met Robinson al op de eerste hindernis kansloos werd.

Onder de vijftien kandidaten in de barrage waren nog drie regioruiters. Wesley Heijdens hield met Riadlox Fly Ly de schade beperkt tot een springfout en werd twaalfde. Remco Been met Viceroy en Annet Willems met Interline H raakten het goede ritme kwijt en eindigden met veertien en vijftien strafpunten als veertiende en vijftiende.