archief
contact
+31 6 53239630

Nick Skelton na kwart eeuw weer winnaar Grote Prijs Aken

AKEN – De Nederlandse springruiters kwamen in de Grote Prijs van Aken net een fractie te kort. Harrie Smolders was met de tiende plaats onze beste landgenoot. Nick Skelton won het hoofdnummer met Big Star door als enige nul te rijden in de barrage.
CHIO Aken Nick Skelton
Nick Skelton rijdt Big Star naar de overwinning in Aken. ©Rolf Vennenbernd

Hij moest er 25 jaar op wachten, maar nu reed Nick Skelton weer voorop in de Aachener Soers. De Britse routinier zegevierde zondag in de Grote Prijs van Aken. Met de KWPN’er Big Star klopte hij Janika Sprunger met Palloubet d’Halong.

In de met in totaal 1 miljoen euro gedoteerde Grote Prijs van Aken konden de Nederlandse springruiters net niet de hoofdrol spelen die ze op donderdagavond wel in de landenwedstrijd hadden. Alle vijf Nederlandse ruiters wisten zich voor de Grote Prijs te plaatsen. Drie van hen, Maikel van der Vleuten (Someren), Marc Houtzager (Rouveen) en Harrie Smolders (Hooge Mierde), drongen door tot de tweede manche, maar geen van hen wist een startplaats in de barrage af te dwingen.

CHIO Aken Nick Skelton
Nick Skelton rijdt Big Star naar de overwinning in Aken. ©Rolf Vennenbernd

Uiteindelijk bleven er drie combinaties over die in de barrage 680.000 euro gingen verdelen, waarvan 333.000 was gereserveerd voor de winnaar. Toch was er sprake van een Nederlands succes, want de Grote Prijs werd gewonnen door de door Cees Klaver te Schoorl gefokte Big Star (Quick Star x Nimmerdor), die door de Brit Nick Skelton wordt gereden. De Zwitserse amazone Janika Sprunger legde beslag op de tweede plaats met Palloubet d’Halon, terwijl de derde plaats was weggelegd voor de Fransman Patrice Delaveau met Orient Express HDC, die dezelfde vader heeft als Big Star, de hengst Quick Star waarmee Meredith Michaels-Beerbaum in het verleden zeer succesvol was.

In het zware basisparcours bleven acht van de veertig combinaties foutloos, met daaronder voor Nederland Harrie Smolders met Exquis Walnut de Muze en Marc Houtzager met Sterrehof’s Tamino. De zwaarte van dit eerste parcours werd duidelijk uit het gegeven dat Maikel van der Vleuten, die met VDL Groep Verdi aan de start verscheen, met vijf strafpunten uit het parcours kwam en zich toch bij de beste achttien had weten te rijden.

In de tweede ronde noteerde deze combinatie wederom één springfout en eindigde uiteindelijk als 16de. Gerco Schröder (Tubbergen) staakte na drie springfouten in het basisparcours de wedstrijd. ,,London mistte vandaag de scherpte die hij op donderdagavond wel had. Het liep gewoon niet en het was net of de lucht er uit was. Jammer, maar dat is ook het mooie van onze sport. Der ene dag ben je de enige dubbele foutloze combinatie in de landenwedstrijd en drie dagen later sta je met lege handen”, aldus Schröder. Ook bij de nog steeds niet door het KWPN goedgekeurde hengst Tyson van Leon Thijssen (Kessel) had niet helemaal zijn dag. In de landenwedstrijd exelleerde Tyson, maar in de Grote Prijs kwam hij met 13 strafpunten aan de eindstreep.

Total
0
Shares
0 deel
0 deel
0 deel
0 Tweet
0 deel