Slapende stichting NOP moet opnieuw goede paarden behouden

Slapende stichting NOP moet opnieuw goede paarden behouden

21 juni 2013 16:49 0 Door redactie
Deel dit met je vrienden

De ‘slapende’ Stichting Nederlands Olympiade Paard (NOP) krijgt een nieuwe impuls. In samenwerking met sportkoepel NOCNSF maakte de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie vrijdag bij het CHIO in Rotterdam bekend dat voor de komende 3 jaar een bedrag van ongeveer 1,2 miljoen euro beschikbaar is om toppaarden voor Nederland te behouden. Voorzitter Leko Sevinga zei dat het NOP hierbij denkt aan potentiële medaillekandidaten.

CHIO Rotterdam stichting NOP

De presentatie van het ‘nieuwe’ NOP tijdens het CHIO. ©Jacob Melissen

De verwachting is dat in de periode tot en met de Spelen van Rio de Janeiro (2016) ongeveer 12 paarden zullen worden gecontracteerd. Het gaat om de disciplines springen, dressuur, eventing en paralympische dressuur. ,,Meer medaillekandidaten hebben we waarschijnlijk niet”, zei Sevinga. De Rabobank, al jaren sponsor van de KNHS, is de derde partner van het initiatief.

Aanleiding voor de hernieuwde opstart van het NOP was het vertrek van twee wereldtoppers uit de hippische disciplines in aanloop naar Londen 2012, Totilas van dressuurruiter Edward Gal en Simon van springruiter Jeroen Dubbeldam. De stichting gaat eigenaren ondersteunen in bijvoorbeeld verzekeringen en trainingskosten. Sevinga verwacht niet dat het contract overeind blijft als vele miljoenen op een paard worden geboden én de eigenaar echt wil verkopen.

Technisch directeur Maurits Hendriks van NOCNSF zei dat het geld dat de sportkoepel in het project investeert komt uit de bestaande budgetten uit het investeringsplan 2013-2016.

  • Het NOP wil eigenaren van toppaarden ondersteunen zodat het voor hen makkelijker wordt om paarden aan te houden voor Nederland. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld het verzekeren van de paarden of het leveren van een financiële bijdrage aan de trainingskosten. Dat zal per paard en per eigenaar kunnen verschillen. Daarnaast mag de eigenaar de naam Olympic als voorvoegsel toevoegen aan de paardennaam (Olympic Bonfire). Daar tegenover staat de verplichting dat de eigenaar zijn paard gedurende een bepaalde periode niet mag verkopen.