Tweede plaats op CHIO Rotterdam voor Edward Gal en Glock’s Undercover

Share
  • 23 juni 2013 00:21

door: redactie, 23 juni 2013 00:21

De Britse amazone Charlotte Dujardin heeft zaterdagavond in het Kralingse Bos aan de verwachtingen voldaan en de kür op muziek gewonnen. De olympisch kampioene kreeg voor haar proef, het belangrijkste dressuurnummer op het programma van het CHIO van Rotterdam, een score van 87,425 procent. Ze bereed, evenals in Londen, de KWPN’er Valegro.

Edward Gal en Glock's Undercover eindigden op de tweede plaats in de kür op het CHIO van Rotterdam. ©Jacob Melissen

Edward Gal en Glock’s Undercover eindigden op de tweede plaats in de kür op het CHIO van Rotterdam. ©Jacob Melissen

Alleen Edward Gal was voor haar de enige echte bedreiging. De jury waardeerde de voorstelling van de ruiter uit Harskamp met Glock’s Undercover zeer, maar zag hem ook unaniem als tweede: 86,075. Daarmee bleef hij de Zweedse Tinne Vilhelmson-Silfven, die met Don Auriello net geen 8 gemiddeld haalde, ver voor. Hans-Peter Minderhout (Glock’s Tango) eindigde met 74,575 als vierde.

CHIO Rotterdam Charlotte Dujardin Valegro.

Charlotte Dujardin won de kür met Valegro.

Gal reed met Undercover de beste kür uit zijn carrière. Undercover maakte in alle drie de bewegingsvormen waarover het paard beschikt indruk. De stap was gecadanceerd, de draf lichtvoetig en de galop explosief. In de verruimingen leverde het krachtig onderbrengende achterbeen de power en als dan weer een overgang gemaakt werd naar de verzameling bleef dat achterbeen sterk stuwen. Het expressieve front bleef steeds mooi open en op lengte.

Voorzitter van de jury Francis Verbeek omschreef de ritten van Dujardin en Gal als twee absolute topritten. ,,Undercover groeit tussen iedere wedstrijd in die ik jureer. De progressie die zij boeken is indrukwekkend en dat maakt het komende EK in Herning echt spannend.”

Gal was zelf ook content. ,,Ik ben dik tevreden, maar net toen ik in de eerste piaeffe was viel de muziek even weg. Ik dacht er even aan om te stoppen maar ben toch maar doorgegaan. Ik heb het idee dat er een stukje muziek weg is. Waar ik heel blij mee ben is dat Undercover steeds meer relaxed is in de wedstrijd. Daardoor kan ik hem ook iets groter en opener in het front voorstellen.”

Met de handrem

Charlotte Dujardin was ook zeer te spreken over haar rit. ,,Valegro heeft bijna vijf maanden rust gehad en dit was na Olympia in december zijn eerste wedstrijd. De topvorm is er nog niet. Ik reed hem zou je kunnen zeggen met de handrem er op, maar het was fijn om in de ring te vernemen dat hij zich weer voor honderd procent inzette. Hij deed echt veel meer dan ik van hem had verwacht, maar toch zit er nog veel meer is dan wat we vandaag hebben laten zien”, vertelde Dujardin.

In één adem voegde ze er aan toe haar Olympische Kür nooit weer te zullen rijden. ,,Na de Olympische Spelen heb ik deze Kür nog in Olympia gereden, maar de herinneringen aan onze winst tijdens de Olympische Spelen is dermate speciaal dat we nu keihard werken aan een geheel nieuwe Kür en de Olympische Kür in onze herinneringen opbergen”, aldus de Britse amazone.

Uitslag kür CHIO Rotterdam 2013

1. Charlotte Dujardin – Valegro (Negro x Gershwin) – 87.425%
2. Edward Gal – Glock’s Undercover (Ferro x Donnerhall) – 86.075%
3. Tinne Vilhelmson-Silfven – Don Auriello (Don Davidoff x White Star) – 79.825%
4. Hans Peter Minderhoud – Glock’s Tango (Jazz x Contango) – 74.575%
8. Madeleine Witte-Vrees – Blom’s Wynton (Jazz x Matador II) – 73.325%
9. Patrick van der Meer – Uzzo (Lancet x Indoctro) – 72.800%