Vijfde titel Edward Gal op NK-dressuur geen verrassing

Share
  • 22 juli 2013 18:45

door: redactie, 22 juli 2013 18:45

Edward Gal heeft voor de vijfde keer het Nederlands kampioenschap dressuur gewonnen. De 43-jarige ruiter uit Harskamp was met Glock’s Undercover een klasse apart in Hoofddorp. Gal zette zondag in de kür op muziek een knappe score van 86,650 procent neer en kwam daarmee na drie onderdelen uit op een totaal van 249,875.

Het zilver ging naar Daniëlle Heijkoop met Kingsley Siro (232,408), Patrick van der Meer werd met Uzzo derde (226,191). Gal werd vorig jaar ook al Nederlands kampioen met Glock’s Undercover. Eerder veroverde hij de titel al in 2004 (met Lingh), 2009 en 2010 (met Totilas).

Edward Gal toverde de jury en het publiek een werkelijk schitterende Kür voor. Er was heel veel controle en expressie en in zowel de piaffe, de passage als in de galop leek de zwarte met de wetten van de zwaartekracht te spelen. Halverwege de Kür – Gal was net aan een pirouette begonnen in piaffe – zag Undercover ineens een kind van een glijbaan glijden. Daar schrok hij iets van, waardoor de pirouette een ongewenste versnelling kreeg. De daarbij gepaard gaande schokkende beweging bezorgde Gal een behoorlijke pijn aan zijn mannelijkheid. ,,Ik had tot dat moment een goed gevoel, maar dat was even helemaal verdwenen. Prettig was wel dat Undercover direct weer voor de volle honderd procent bij de les was.”

NK dressuur Edward Gal

De hoofdrolspelers van het NK, Daniëlle Heijkoop, Edward Gal en Patrick v.d. Meer. ©Jacob Melissen

Danielle Hëijkoop vertelde na haar Kür een fijne rit te hebben gereden. ,,Ik had op donderdagavond na de Grand Prix al een goed gevoel. Dat goede gevoel was na de Special op vrijdag iets minder, maar nu na de Kür was er weer helemaal. Eerlijk zeggend ga ik nu met een beter gevoel naar huis dan na Aken, alhoewel we ook daar goed presteerden. Toch denk ik er over om in de Kür nog een paar lijntjes aan te passen, waardoor het iets minder rommelig gaat ogen. Alleen weet ik niet of ik dat nog voor het komende EK ga doen.”

EK-dressuur

Inzet van dit kampioenschap was niet alleen de titel maar ook een plaats in het Nederlandse team dat in augustus in het Deense Herning aan de start komt van het EK. Voor dit team selecteerde bondscoach Wim Ernes naast Gal en Heijkoop ook Hans Peter Minderhoud (Harskamp), die met Glock’s Romanov dit NK als vierde beëindigde.

Ernes: ,,Kijkend naar de laatste wedstrijden, dan is Minderhoud een net iets stabielere factor dan Van der Meer. Omdat ik op de debutante in het gezelschap Daniëlle Heijkoop geen enkele druk wil leggen geef ik haar de vrijheid om op het EK een zo goed mogelijke Grand Prix neer te zetten. Vanwege die vrije rol moest ik wel kiezen voor Minderhoud. Daarnaast houd ik nog een plekje vrij voor Adelinde Cornelissen (Nijkerk) met Jerich Parzival. Zij moeten tijdens het trainingskamp dat wij gaan beleggen tijdens een nagespeelde wedstrijd aantonen dat Parzival ‘fit to compete is’. Alle signalen die ik ontvang – van de begeleidende dierenarts, een inspanningsfysioloog en van Adelinde zelf – wijzen er op dat het herstel zo voorspoedig gaat dat deelname mogelijk lijkt”, aldus Ernes. ,,Mocht onverhoopt Adelinde toch wegvallen dan is Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) met Blom’s Wynton de reserve.”