Hippiade 2013: Sabrina van Rijswijk klopt Marcel de Boer in ZZ-klasse

Share
  • 8 september 2013 12:21

door: redactie, 8 september 2013 12:21

ERMELO | Stegen.net | KNHS
Sabrina van Rijswijk eiste zaterdag tijdens de Hippiade de titel op bij het ZZ-springen. Met haar paard Matsuru Tuidam de Tivoli (Guidam x Amethist) klopte ze Marcel de Boer (tweede met B.Amelusina) en Hester Klompmaker (derde met Aimee).

Van Rijswijk reed in de barrage als laatste van de zes. ,,Super. Ik had nog nooit meegedaan aan de Hippiade en dan gelijk winnen”, glunderde de kampioene na afloop van de laatste springrubriek aan de Hippiade. ,,Ik reed normaal altijd internationaal tijdens de Hippiade. Maar heb anderhalf jaar in de lappenmand gezeten. Ik moest weer in vorm komen. Dit is een mooie pleister op de wonde.”

Marcel de Boer rijdt B.Amelusina naar de reserve-titel in de ZZ. ©Roos Meertens

Marcel de Boer rijdt B.Amelusina naar de reserve-titel in de ZZ. ©Roos Meertens

Sabrina van Rijswijk ging met haar 13-jarige Matsuru Tuidam de Tivoli als laatste in de barrage vol in de aanval op de toptijd van Marcel de Boer uit Nieuwleusen en zijn grote B. Amelusina (v.Sam R), die de fantastisch rit en toptijd van Hester Klompmaker en Aimee (v.Solitair) uit de boeken had gereden. ,,Mijn paard is heel snel en al ervaren. Ik kon zesde of eerste worden, dus het was alles of niets”, verklaart de 34-jarige moeder van twee dochters haar overwinning. ,,Ik ben fulltime in de paarden actief. Ik heb Tuidam de Tivoli samen met mijn vader. Zijn bedrijf Matsuru is ook mijn sponsor.”

Een prima derde plek in de ZZ voor Hester Klompmaker en Aimee. ©Roos Meertens

Een prima derde plek in de ZZ voor Hester Klompmaker en Aimee. ©Roos Meertens

Met de tweede plaats voor Marcel de Boer en de derde plaats voor Hester Klompmaker deden ook de noordelijke ruiters het goed. Marcel de Boer was met B.Amelusina derde tijdens de Drentse kampioenschappen, waar hij in de barrage pecht had. Nu sprong de combinatie overtuigend. Dat was ook bij Klompmaker en Aimee het geval. Aimee ging steeds huizenhoog rond en was zeker één van de meest opvallende paarden op de Hippiade. ,,Aimee sprong drie fantastische foutloze ronden en liep ook nog eens een hele snelle barrage. Ik ben trots op het brons”, aldus Klompmaker.

Klasse Z

In de klasse Z kwam het niet tot een barrage, want de 20-jarige Tom Krog bleef als enige dubbel foutloos. Daarmee won de stalruiter van Stal Zoer de titel met zesjarige Come Back (v.Whitesnake). ,,Ze is heel voorzichtig en best kijkerig en dat maakte het moeilijk, niet de hoogte van de hindernissen”, aldus de kampioen.

Tom Krog rijdt de zesjarige ruin nog niet zo lang. ,,Zoer kocht hem twee maanden geleden van Lisa Mulder. Ik had Come Back eigenlijk meegebracht naar de Hippiade om ervaring op te doen. Ik had in het ZZ een paard dat meer kansen had om te winnen, maar die zat er niet bij.”

De Zweedse ruiter kwam vorig jaar november naar Nederland. ,,In Zweden zijn in de winter niet zoveel wedstrijden. En via vrienden hoorde ik dat Zoer op zoek was naar een ruiter. Het is een hele mooie ervaring en ik krijg goede paarden te rijden. Ik vond het parcours vandaag niet heel hoog, maar het is voor jonge paarden wel heel kijkerig en dat maakt het moeilijk”, besluit Tom tevreden, die via de telefoon gefeliciteerd wordt door zijn werkgever.

Lisa de Graaf reed De Paardenplaza’s Silverstone (v.Siverstone) naar de tweede plaats met vier strafpunten over twee manches. Derde werd Sophie Classen met Belisina (v.Concorde), voor Nella Bijlsma met Vdo Vuzora (v.Indoctro). Drents kampioene Marleen Schütte eindigde op de vijfde plaats. Ze had lang zicht op een eventuele barrage, maar kreeg in de tweede omloop een foutje met Follow Me. Dat was ook het geval bij Weite Oldenziel, die met Ofichem’s Amirda als zesde eindigde.

Klasse M

In de klasse M ging de titel naar de Drentse Sophie Arends, aangesloten bij de NDRJV uit Vries. ,,Ik moest Benz wel even hard aantrappen”, zegt de 19-jarige amazone. ,,Ik had dit niet verwacht. Mijn tweede Hipiade, foutloos en dan ook kampioen.” Glenn Knoester en de fijne springende Bluf (v.Ukato) wonnen zilver. Routinier Marcel de Boer reed zich met een scherpe barrage met Hvr’s Chipolata (v.Carolus II) naar brons.

Kampioene Sophie Arends is studente kinderopvang aan het Drente College in Assen. ,,Ik werk en train in mijn vrije tijd bij Arjen Vos in Dwingeloo. Benz is van Arjan en mijn vader. Dit was onze vierde wedstrijd. Siebe Kramer heeft al internationaal bij de jonge paarden gereden. Ik was blij dat ik foutloos was. Nadat ik Marcel de Boer z’n barrage had zien rijden was mijn plan om Benz maar even hard aan te trappen. Het ging nog bijna mis op de dubbelsprong. Met deze titel ben ik hartstikke blij.”

Amber Meijer

Amber Meijer (14) uit Muntendam is de eerste kampioene op de Hippiade paarden. In het L-springen kreeg de Groningse amazone de titel echter niet cadeau. Ze moest afrekenen met 24 concurrenten in de barrage. Haar bruine merrie KM Carrera (v.Clearway) werkte geweldig mee. Met grote galopsprongen en heel veel techniek en vermogen sprongen ze naar de winst in een zeer snelle tijd van 34.43.

Meijer: ,,Ik ben hier heel blij mee. Ik rijd KM Carrera pas een paar weken. Mijn vader kocht haar vorig jaar en ze is al in de sport uitgebracht door Jur Vrieling, bij wie ik ook train”, zegt de VWO-scholiere. ,,Voor een wedstrijd haalde ik KM Carrera altijd een week of een paard dagen van te voren op. Nu voor de Hippiade hebben we haar vier weken geleden al naar huis gehaald. Ik wil nu zo snel mogelijk naar het Z en dan de overgang maken naar de junioren. Thuis heb ik ook nog een vijfjarige Zirocco Blue VDL. Met KM Carrera klikt het gewoon heel goed. Ik denk niet dat ze terug gaat naar Jur”, kijkt Amber vooruit. Vorige week sloot ze haar ponytijd af met een zesde plaats in het Z, categorie D/E op de Hippiade. ,,Vorig jaar was ik kampioen.”

Reserve-kampioene Anne Borgers van LR de Lunaruiters probeerde het echt in de barrage met Deen’s Venjolie DN (v.Carnute), maar moest aan de finish ruim 3 seconden toegeven op Amber Meijer. Anouk Lorist uit IJsselmuiden reed de opvallend goed springende Coline (v.Verdi) naar het brons. Girl Power in het L-springen.

Neem ook een kijkje op de fotopagina over de Hippiade.

Uitslag
ZZ-springen
1. Sabrina van Rijswijk, Matsuru Tuidam de Tivoli, 0-34,56
2. Marcel de Boer, B. Amelusina, 0-35,43
3. Hester Klompmaker, Aimee, 0-35,80
4. Ellen Zwijnenberg, Boulogne, 4-36,25
5. Niels Brussen, Amy Landra, 4-36,97

Z-springen
1. Tom Krog, Come Back, 0-71,07
2. Lisa de Graaf, Silverstar, 4-66,16
3. Sophie Claasen, Belisina, 4-66,19
4. Nella Bijlsma, Vdo Vuzora, 4-67,46
5. Marleen Schütte, Follow Me, 4-70,48

M-springen
1. Sophie Arends, Benz, 0-37,03
2. Glenn Knoester, Bluf, 0-37,19
3. Marcel de Boer, Hvr’s Chipolata, 0-37,78
4. Herwin Slager, Zattini, 0-38,78
5. Michel Groeneveld, Meyboom’s Robben, 4-36,04

L-springen
1. Amber Meijer, KM Carrera, 0-34,43
2. Anne Borgers, Deen’s Venjolie, 0-37,49
3. Anouk Lorist, Coline, 0-38,12