Outdoor Gelderland: Voorn en Tobalio beter dan ooit

Share
  • 3 juni 2012 23:07

door: redactie, 3 juni 2012 23:07

DE STEEG
Ben Maher wom zondag met Silver Exchange II de Grote prijs van Outdoor Gelderland. Toch ging de waardering en bewondering van het publiek vooral uit naar Albert Voorn. De routinier uit Evertsoord werd met Eurocommerce Tobalio fraai derde, achter de als tweede geplaatste Amerikaanse Lauren Huogh met Quick Study.

Albert Voorn met Tobalio.

Nadat Albert Voorn met Eurocommerce Tobalio het basisparcours foutloos had gereden wilde hij eigenaar Ger Visser te paard bedanken voor het vertrouwen dat hij in routinier Voorn had, door hem dit paard anderhalf jaar geleden ter beschikking te stellen. Tobalio is wispelturig en dient door de ruiter steeds met enige achterdocht te worden benaderd. Dat leek Voorn even vergeten te zijn, want Tobalio draaide zo plotsklaps om zijn as dat Voorn bijna tot zandruiter werd gedegradeerd. In de barrage eindigde Voorn dus als derde.

Albert Voorn was met zijn derde plaats een tevreden mens. ,,Ik reed het barrageparcours binnen en men vertelde mij dat de tijd die Ben Maher had neergezet te verbeteren zou zijn. Maar mijn probleem is dat ik nooit weet of Tobalio mijn vertrouwen waard is. Zo heb ik in de laatste lijn een galopsprong meer gereden dan Maher. Dat moest ik wel doen, want ik wist niet of met die galopsprong minder Tobalio zou gaan stilstaan, met als resultaat dat ik in het zand had gelegen. Dat laatste wilde ik ten koste van alles voorkomen. Mijn aspiraties gaan verder dan het winnen van deze Grote Prijsā€, aldus Voorn, die er op hoopt dat bondscoach Rob Ehrens hem in het Olympisch team gaat opnemen. ,,Ik zou het niet fijn vinden als Ehrens vanavond zou vernemen dat ik in het zand had gelegen. Ik heb liever een heel rijtje foutloze ritten achter mijn naam, waardoor het mogelijk wordt dat op deze oude man van 56 jaar alsnog een beroep wordt gedaan. Zoals Tobalio vandaag sprong was voor mijn gevoel beter dan ooit!ā€, aldus Voorn, die er duidelijk voor uit kwam dat zijn houding na de Nederlandse Kampioenschappen in Mierlo is veranderd.

,,In het eerste onderdeel van het NK ging ik naar rechts en Tobalio plotseling naar links, met als resultaat dat we van elkaar werden gescheiden. Vanaf dat moment heb ik tegen me zelf gezegd: ā€˜Vanaf nu gebeurt dat wat ik wil en vertrouw ik jou niet meerā€™. Dat leidde in de landenwedstrijd in La Baule tot een foutloos eerste manche en hier in De Steeg tot een derde plekā€, vervolgde Voorn, die er in ieder geval op hoopt door bondscoach Rob Ehrens te worden uitgenodigd deel uit te maken van het Oranje kwartet dat over drie weken in Rotterdam van start gaat in de FEI Nations Cup Top League.

Naast Albert Voorn hadden ook Maikel van der Vleuten (Mierlo) en Stephanie Brugman (Hengelo) zich voor de barrage geplaatst. Maikel van der Vleuten reed met Leonardo der Kleine sneller dan Maher, maar moest met het amper 1.60 m. metende paardje een springfout accepteren, waardoor hij als zesde eindigde. Ook Brugman liep met de 19-jarige Qwinto in het barrageparcours tegen een springfout aan en werd daardoor zevende. Willem Greve (Markelo), die met de merrie Sonate foutloos bleef, moest echter een minieme overschrijding van de tijd accepteren, waardoor hij niet voor de barrage mocht aantreden. Greve eindigde als elfde.

Voor Ben Maher, die de Stoeterij Sterrehof Grote Prijs van Gelderland won met de schimmel Silver Exchange II, kwam deze zege als een verrassing. ,,Ik heb dit paard nu drie weken onder het zadel en hij heeft me in positieve verrastā€, aldus Ben Maher.
[Stegen.net | KNHS]